Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Ulusal Kredi AKTS Print
1. Sınıf Güz Dönemi (1. Yarıyıl)
ASC-4101
Pişirme Yöntemleri I
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4103
Hijyen Sanitasyon
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4105
Mutfak Sanatlarına Giriş
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-4107
Mutfak Kalite Yönetimi
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4109
Genel Turizm
Zorunlu 3 3 Yazdır
ASC-4111
Yiyecek İçecek Servisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
ASC-4113
Soslar
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4115
İşçi Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-3000
İngilizce
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
1. Sınıf Bahar Dönemi (2. Yarıyıl)
ASC-4102
Pişirme Yöntemleri II
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4104
Soğuk Mutfak
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4106
Dünya Mutfakları
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4150
Menü Planlama
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4152
Ziyafet Mutfağı
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4154
Mutfak Çeşitleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4156
Mesleki İngilizce I
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4158
Mutfak Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4160
Mutfak Ürünleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4162
Dosyalama ve Arşivleme
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4164
Pastacılık ve Ekmekçilik
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4166
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,5030,00
2. Sınıf Güz Dönemi (3. Yarıyıl)
ASC-4201
Yöresel Mutfaklar
Zorunlu 5,5 7 Yazdır
ASC-4203
Pastane Ürünleri
Zorunlu 5 7 Yazdır
ASC-4205
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol
Zorunlu 3 4 Yazdır
UOS-3000
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
ASC-4251
Yemek Stistliği ve Fotoğrafçılık
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4253
Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yeni Trendler
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4255
Mesleki İngilizce II
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4257
Özel Mutfak
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4259
Balık Yemekleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4261
Gösteri Servisi
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4263
Konukla İletişim
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4265
Türk Mutfağı
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
GNC-002
Gönüllülük Çalışmaları Dersi
Seçmeli 2 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,5034,00
2. Sınıf Bahar Dönemi (4. Yarıyıl)
ATA-3000
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3010
İşletmede Mesleki Eğitim
Zorunlu 15 15 Yazdır
MYO-3014
Kurum Stajı
Zorunlu 0 8 Yazdır
TUR-3000
Türk Dili
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı23,0031,00
Toplam98,00125,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Yalvaç Meslek Yüksekokulu
BYA-815
Küreselleşme
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-801
İşaret Dili
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-801
İşaret Dili
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
PAZ-802
Satışçı Eğitimi
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. TANER TUNCER  
e-mail : tanertuncer@isparta.edu.tr  
Telefon : 0 246 214 7513  
Fax : 0 246 441 4646  
AKTS Koordinatörü : Öğr. Gör. TANER TUNCER  
e-mail : tanertuncer@isparta.edu.tr  
Telefon : 0 246 214 7513  
Fax : 0 246 441 4646  
Adres : Yalvaç Meslek Yüksekokulu,Yalvaç Kılıçarslan Yerleşkesi, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanlığı, Yalvaç / Isparta  
Genel Bilgi : Yalvaç Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı 2012 yılında normal öğretim 40 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü altında yer alan Aşçılık programı, 4 yarıyıl (2 yıl) öğrenim yapan bir önlisans programıdır. Program, aşçılık mesleğinin gereklilikleri ışığında ulusal ve uluslararası mutfaklara ilişkin bilgileri başlangıç seviyesinden profesyonel seviyeye kadar tüm aşamaları öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda teorik bilgileri uygulamalı dersler ile harmanlayarak, sektöre ihtiyaç duyduğu nitelikli personel yetiştirmektedir.  
Edinilen Ünvan : Aşçılık Meslek Elemanı  
Yeterlilik Düzeyi : Program, Bologna Süreci’nin Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA) nde tanımlananKISA DÜZEY ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) nde tanımlanan 5.DÜZEY yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS koşullarını ve düzey yeterliliklerini ayni zamanda Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL) nde tanımlanan 5.DÜZEY yeterliliklerini sağlamaktadır. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Aşçılık Önisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.  
Kabul Koşulları : Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavından TYT puan türünde yeterli puanı almak gerekmektedir.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir. Aşçılık Programı mezunları, "Aile ve Tüketici Bilimleri", "Beslenme ve Diyetetik", "Gastronomi ve Mutfak Sanatları", "Gıda Mühendisliği" ve "Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği" bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : Ulusal ve uluslararası alanda nitelikli şefler yetiştirmek. Hijyen, sanitasyon, ilk yardım eğitimi hakkında çalışma alanlarında ihtiyaç duyacağı temel bilgileri edindirmek. Sektör içerisinde yer alan yiyecek ve içecek işletmelerinin mutfak kısımlarında yönetici olmalarını sağlamak. Kendi işletmelerini kuracak şekilde bilgi ve donanıma sahip olmasını sağlamak.  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : Programdan mezun olan öğrenciler otel, restoran, catering ve diğer yiyecek ve içecek işletmelerinin mutfak kısmında istihdam edilmektedir.  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : Mezun öğrenciler yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelerinin yiyecek üretim alanlarının yanı sıra servis, bar ve benzeri ilişkili alanlarda çalışabilmektedir.  
Programın Amaçları : Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir.  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : Öğrenciler yarıyıl içi sınavları, çalışmaları ve yarıyıl/yılsonu sınavları ile bütünleme sınavlarına tabi tutulurlar. Bu sınavların uygulanması ve değerlendirilmesinde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği dikkate alınmaktadır.  
Mezuniyet Koşulları : Bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm dersleri almış ve başarmış olması (FF, FD ya da NA notunun olmaması), 3+1 öğrenme modelinde uygulanan işletmede mesleki eğitim uygulamasını, 60 günlük zorunlu yaz stajını tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2.00 olması ve toplam 120 AKTS krediyi tamamlaması gereklidir.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : Tam Zamanlı