Ders Adı Genel Kimya l
Ders Kodu KIM-0105
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Selçuk Yılmaz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Maddenin Özellikleri ve Ölçümü Atomun Yapısı ve Atom Modelleri Atomun Yapısı ve Periyodik Cetvel Kimyasal Bileşikler ve Bileşiklerin Adlandırılması Kimyasal Tepkimeler Gazlar ve Özellikleri Katılar ve Kristal Yapılar Kimyasal Bağlar Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler Çözeltiler ve Fiziksel Özellikleri Asitler ve Bazlar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Kimya ile ilgili genel bilgilerin öğrenilmesi hedeflenmektedir. Maddenin yapısı, özellikleri ve kimyanın temel kavramlarının öğretilmesi, atomun yapısı ve atom modellerinin, periyodik cetvelin, kimyasal tepkimeler ve stokiyometrik hesaplamaların, kimyasal bağlar ve moleküller arası etkileşimlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Maddenin sınıflandırılması, element ve bileşikler ve karışımların özellikleri maddenin ayırt edici özellikleri ve maddenin fiziksel ve kimyasal Özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. Maddelerin tanınma parametrelerini çözümleyebilir.
2 Maddenin halleri ve karışımların ayrılması, bileşiklerin ayrışması, Uluslararası Birim (SI) Sistemini, anlamlı rakamlar ve birim dönüştürmeleri tanıma prensiplerini açıklar.
3 Atomun yapısı hakkında bilgi verir. Proton, nötron ve elektron kavramlarını açıklar.
4 Periyodik cetvel ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Kimyasal bileşikler, iyonik ve kovalent bağ kavramlarını tanımlar. Kimyasal formül, basit formül ve yapı formülünün temel prensiplerini ve bileşiklerin anyonların ve katyonların nasıl adlandırıldığını açıklar.
6 Kimyasal tepkimelerinin nasıl gerçekleştiğini, stokiyometri kavramını, reaksiyon verimi gibi kavramları açıklar.
7 Gazlar ve özellikleri, gaz yasaları, katılar, sıvılar ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur. Maddenin hallerinin sorgular.
8 Kimyasal bağlar ve moleküller arası etkileşimlerin nasıl gerçekleştiğini kavrar.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Maddenin Özellikleri ve Ölçümü
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
2 Maddenin Özellikleri ve Ölçümü
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
3 Maddenin Özellikleri ve Ölçümü
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
4 Atomun Yapısı ve Periyodik Cetvel
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
5 Atomun Yapısı ve Periyodik Cetvel
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
6 Kimyasal Bileşikler ve Bileşiklerin Adlandırılması
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
7 Kimyasal Tepkimeler ve Stokiyometri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
8 Kimyasal Tepkimeler ve Stokiyometri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
9 Gazlar ve Özellikleri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
10 Gazlar ve Özellikleri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
11 Kimyasal Bağlar ve Moleküller Arası Kuvvetler
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
12 Katıların ve Sıvıların Özellikleri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
13 Çözeltilerin Fiziksel Özellikleri
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
14 Asitler ve Bazlar
  Ön Hazırlık: powerpoint sunum, ders notları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 1
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 1
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 2
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum 2 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 88    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Maddenin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Özellikler, bir madde örneğini başka madde örneklerinden ayıran niteliklerdir. Kimi durumlarda özellikler gözle görülebilir. Maddenin özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikler olmak üzere iki gruba ayrılır. Fiziksel Özellikler ve Fiziksel Değişimler Fiziksel Özellik: Maddenin bileşimini değiştirmeyen gözlenebilir ve ölçülebilir özelliktir. Yoğunluk, erime noktası, kaynama noktası, renk, koku gibi özellikler fiziksel özellikler arasındadır. Örneğin, renk bir fiziksel özelliktir. Örneğin, bakır dövülerek levha ya da yaprak haline getirilebilir. Bu özellik kırılgan olmama (dövülebilirlik) özelliğidir. Fiziksel Değişme: Fiziksel değişmede maddenin bazı fiziksel özellikleri değişir, ama bileşimi değişmeden kalır. Örneğin, sıvı su donarak katı su (buz) oluşturduğunda (fiziksel değişme), kesinlikle farklı görünürse de bileşimi hala kütlece % 11,19 hidrojen ve % 88,81 oksijendir.
Diğer Kaynaklar Maddenin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Özellikler, bir madde örneğini başka madde örneklerinden ayıran niteliklerdir. Kimi durumlarda özellikler gözle görülebilir. Maddenin özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikler olmak üzere iki gruba ayrılır. Fiziksel Özellikler ve Fiziksel Değişimler Fiziksel Özellik: Maddenin bileşimini değiştirmeyen gözlenebilir ve ölçülebilir özelliktir. Yoğunluk, erime noktası, kaynama noktası, renk, koku gibi özellikler fiziksel özellikler arasındadır. Örneğin, renk bir fiziksel özelliktir. Örneğin, bakır dövülerek levha ya da yaprak haline getirilebilir. Bu özellik kırılgan olmama (dövülebilirlik) özelliğidir. Fiziksel Değişme: Fiziksel değişmede maddenin bazı fiziksel özellikleri değişir, ama bileşimi değişmeden kalır. Örneğin, sıvı su donarak katı su (buz) oluşturduğunda (fiziksel değişme), kesinlikle farklı görünürse de bileşimi hala kütlece % 11,19 hidrojen ve % 88,81 oksijendir.
Materyal
Dökümanlar Maddenin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Özellikler, bir madde örneğini başka madde örneklerinden ayıran niteliklerdir. Kimi durumlarda özellikler gözle görülebilir. Maddenin özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikler olmak üzere iki gruba ayrılır. Fiziksel Özellikler ve Fiziksel Değişimler Fiziksel Özellik: Maddenin bileşimini değiştirmeyen gözlenebilir ve ölçülebilir özelliktir. Yoğunluk, erime noktası, kaynama noktası, renk, koku gibi özellikler fiziksel özellikler arasındadır. Örneğin, renk bir fiziksel özelliktir. Örneğin, bakır dövülerek levha ya da yaprak haline getirilebilir. Bu özellik kırılgan olmama (dövülebilirlik) özelliğidir. Fiziksel Değişme: Fiziksel değişmede maddenin bazı fiziksel özellikleri değişir, ama bileşimi değişmeden kalır. Örneğin, sıvı su donarak katı su (buz) oluşturduğunda (fiziksel değişme), kesinlikle farklı görünürse de bileşimi hala kütlece % 11,19 hidrojen ve % 88,81 oksijendir.
Ödevler Aşağıdaki şekilde X ve Y sıvılarının kütle-hacim grafiği verilmiştir. Bu sıvılar eşit hacimde karıştırılırsa, karışımın özkütlesi kaç g/cm3?
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri