Ders Adı Genel İşletme
Ders Kodu BNK-1009
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Eylem BAYRAKÇI
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği işletme kavramı, tanımı, işletmelerin amaçları ve fonksiyonları, işletmelerin sınıflandırılması, işletme başarısının göstergeleri, işletme çevresi, etik ve sosyal sorumluluk, işletmelerin kurulması ve büyümesi, işletmelerin temel fonksiyonları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Dersin amacı, işletme biliminin temel araştırma konularını, alt disiplinlerini, işletmelerin motivasyonları ve işlevlerini, ekonomik koşulların değerlendirilmesini, işletmelerin kurulmasını, işletmelerin sınıflandırılmasını, işletmelerin gelirleri, maliyetleri ve verimliliklerini incelemek, büyüme ve yaşamlarını sürdürme açısından işletme fonksiyonlarının rollerini incelemek ve açıklamak ve bu konularda bilgi vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 İşletmecilikle ilgili temel kavramları öğrenir.
2 İşletmelerin amaçlarını ve ekonomideki önemini ve ekonomiye katkılarını öğrenir.
3 İşletmelerin temel performans kriterlerini ve bunların önemini öğrenir. Bu kriterlerin işletme yaşamındaki yerini ve nasıl sağlanabileceğini yorumlar.
4 İşletme çevresini ve çevre elemanlarını öğrenir, bunların işletmelerin yaşamını sürdürme ve rekabet üstünlüğü sağlamadaki önemini yorumlar.
5 Temel işletmecilik fonksiyonlarını ve bunların temel faaliyetlerini öğrenir.
6 İşletmelerin türlerini öğrenir, KOBİ'ler konusunda temel düzeyde bilgi edinir.
7 İşletme kavramını bilir
8 İşletmelerin amaçları, işlevleri, kuruluşu ve büyümesi ile ilgili genel bilgilere sahip olur
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 İşletme Kavranı, ihtiyaçlar, istekler
2 İşletmecilikle ilgili temel kavramlar
3 işletmelerin amaçları ve işlevleri
4 işletmelerin sınıflandırılması
5 işletme başarısının temel ölçütleri
6 işletme çevresi
7 işletmelerin kurulması: kuruluş aşaması
8 işletmelerin kuruluşu: kuruluş yeri seçimi
9 işletmelerin büyümesi
10 işletmenin fonksiyonları 1- yönetim
11 işletmenin fonksiyonları 2- üretim
12 işletmenin fonksiyonları 3- pazarlama ve halkla ilişkiler
13 işletmenin fonksiyonları 4- insan kaynakları yönetimi
14 işletmenin fonksiyonları 5- finansal yönetim
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bankacılık ve finans alanındaki terimleri ve kavramları anlama,anlatma ve kullanma becerisi kazanma. 3
2 Bankacılık ve finans alanındaki teorileri ve modelleri anlama, anlatma ve kullanma becerisi kazanma 3
3 Bankacılık sektörü ve finansal sistemin genel işleyişi, işlemleri ve mevzuatına ait gelişmeleri takip etme ve kullanma becerisi kazanma 3
4 Finansal araçlar ve enstrümanlar hakkında bilgi sahibi olma 3
5 Bankacılık ve finans alanı ile ilgili olayları analiz ederek karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri üretebilme becerisi kazanma 3
6 Bankacılık ve finans alanında teorik ve pratik uygulama becerisi kazanma 3
7 Bankacılık ve finans alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme becerisi kazanma 3
8 Finansal planlama, tahminleme, bütçeleme, fizibilite etütleri konularında bilgi sahibi olma 2
9 Muhasebenin işletmeler açısından önemi, kapsamı, temel muhasebe kavramları, işletmelerin mali ve finansal rasyo ve tabloları hakkında teorik bilgilere sahip olma ve bu bilgileri kullanabilme becerisi kazanma 2
10 Matematik, istatistik ve ekonometri alanlarında beceri kazanma, sayısal verilerden faydalanarak geliştirilecek olan istatistiksel ve ekonometrik çözümlemeleri finans alanında kullanabilme becerisi kazanma 2
11 İşletme yönetim ve organizasyon yöntem ve stratejileri hakkında temel bilgilere sahip olma 4
12 İş yaşamının hukuki, toplumsal ve ahlaki sorumluluklarını kavrama ve toplumsal dönüşümü algılama becerisi kazanma 4
13 Ekonomik-sosyal ve mali konularda temel bilgileri anlama ve kullanabilme, değerlendirme ve yorum yapabilme, ekonomik-sosyal ve mali gelişmeleri analiz edebilme becerisi kazanma 4
14 Kamunun ve özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken; yeterli düzeyde iktisat, işletme, maliye, hukuk, muhasebe ve finans bilgisine sahip olma. 3
15 Kendini ifade etme ve kurumunu temsil etme konusunda Türkçe´yi ve gerektiği yerde yabancı dil bilgisini doğru, kurallara uygun biçimde yazılı ve sözlü iletişimde kullanabilme beceri ve yeterliliğine sahip olma 3
16 Kazanılan teorik bilgilerin uygulaması hakkında deneyim sahibi olma 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 96    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Kadri MİRZE, (2010). İşletme, Literatür Yayınevi, İstanbul. Akdemir Ali ,(2012). İşletmeciliğin Temel Bilgileri, Ekin Kitabevi Yayınları.
Diğer Kaynaklar Kadri MİRZE, (2010). İşletme, Literatür Yayınevi, İstanbul. Akdemir Ali ,(2012). İşletmeciliğin Temel Bilgileri, Ekin Kitabevi Yayınları.
Materyal
Dökümanlar Kadri MİRZE, (2010). İşletme, Literatür Yayınevi, İstanbul. Akdemir Ali ,(2012). İşletmeciliğin Temel Bilgileri, Ekin Kitabevi Yayınları.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri