Ders Adı Geleneksel Enerji Kaynakları
Ders Kodu ENR-3111
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) ismail ilke köse
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yenilenebilir enerjiyle ilgili girişten sonraki ilk bölümde önemli kavramlar ve sınıflamalar tarihsel bakış açısıyla verilecek, fosil yakıtlarla yenilenebilir enerjinin karşılaştırılması yapılacak ve Yeşil Enerji Devrimi ayrıntılarıyla incelenecektir. İkinci bölümde ise, güneş ısı, güneş fotovoltaik, biyomass, jeotermal, hidroelektrik, rüzgar, okyanus, dalga ve akıntılar ile gaz hidrat ve hidrojen gibi alternatif yenilenebilir kaynaklar bütün detayıyla anlatılacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencileri, insanlığın sürdürülebilir geleceği için en önemli enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji hakkında ayrıntılı biçimde bilgilendirmektedir. Öğrenciler ders boyunca yenilenebilir enerjinin oluşumu ve değerlendirilmesi için gerekli olan teknik/mihendislik bilgileri edinmekle kalmayıp, yenilenebilir kaynakların ekonomi, politika ve çevre açılarından önemini de kavrayacaklar dır. Sonunda, yenilenebilir enerjinin neden fosil yakıtlara tercih edilmeleri gerektiği incelenecektir.
No Dersin Kazanımları  
1 1- Fosil yakıtlarla ilgili çeşitli konular hakkında bilgilenmek ve bu bilgileri belirli analiz ve tasarımlar için kullanabilmek.
2 2- Çağın sorunları hakkında bilgilenerek, fosil yakıtların üretimi, taşınması ve kullanımının ulusal ve küresel düzeyde ekonomik, politik, sosyal ve çevresel etkilerini kavrayabilmek.
3 3- Fosil yakıtlarla ilgili verilerin toplanarak, sorunlar ve çözümlerin değerlendirilmesi ve araştırılması için yorumlanması yeteneğinin geliştirilmesi.
4 4- Çok disiplinle takım çalışmasına aktif olarak iştirak edilerek fosil yakıtların çeşitli konularında İngilizce olarak yazılı ve sözel iletişim kurma yeteneğinin geliştirilmesi.
5 5-Çağın sorunları hakkında bilgilenerek, fosil yakıtların üretimi, taşınması ve kullanımının ulusal ve küresel düzeyde ekonomik, politik, sosyal ve çevresel etkilerini kavrayabilmek.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yenilenebilir Enerjiye Giriş: Giriş Ders izlencesi ve lojistik Kuvvet, enerji, güç Enerjinin tanımı ve türleri Birincil ve ikincil enerji Enerji çevrimi Birimler ve çevrim faktörleri Yenilenebilir enerjinin avantajları ve dezavantajları Enerji depolama sistemleri.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
2 Tarihçe, Kavramlar ve Sınıflamalar: Yenilenebilir enerjinin tarihsel gelişimi Klasik ve neoklasik ekonomistler Korumacılık Doğanın taşıma kapasitesi ve çevreciler Küresel İklim değişikliği Uluslararası politikalar ve mekanizmalar Sürdürülebilir enerji gelişimi Yenilenebilir enerjinin tanımları ve sınıflamaları.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
3 Fosil Yakıtlar ve Yenilenebilir Enerji: Fosil yakıtların tanımları ve sınıflamaları Kömür, petrol ve doğal gazın oluşumu Karbon döngüsü Fosil yakıtların kompozisyonu Foosil yakıtların arama, üretim ve tüketimi Fotosentez ve yakma Tükenebilirlik ve tükenemezlik Dünyanın rezervleri ve R/Ü oranları İklim değişikliği ve çevresel bozulmalar.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
4 Yeşil Enerji Devrimi: Enerjinin tarihçesi Enerji kaynaklarının yer değişimi Yer değişimin ana dinamikleri Hubbert Eğrisi Petrol Zirvesi teorisi Küresel güçler ve enerji kaynakları Geçiş d Önemleri Doğal gaz çağı Yeşil Enerji paradigması Yakıtların fosilsizleştirilmesi Ulaşım, binalar, sanayi ve elektirk için daha iyi çözümler.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
5 Dünya Yenileneilir Enerji Rezerv, Üretim ve Tüketimi Alıştırması: Excel gibi bazı yazılımlar kullanılarak, yenilenebilir enerjilerin rezerv, üretim ve tüketimleri gibi konularında çeşitli değerlendirmelerin yapılması.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
6 Güneş Isı Enerjisi: Solar sistemlere giriş Güneş enerjisşnin tarihçesi Doğada solar radrasyonun mevcudiyeti Solar teknolojileri Düşük ısılı güneş enerjisi uygulamaları Aktif ve pasif solar ısıtması Solar thermal makineler ve elektirk üretimi solar teknolojisinin ekonomisi ve Ar-Ge faaliyetleri.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
7 Solar Fotovoltaik: Silikonun PV özellikleri Kristalen PV’ler İnce film PV’ler PV modülleri ve kollektörleri Solar PV enerjisinin tüketimi Dünya uygulamaları Solar enerjinin maliyeti ve ekonomisi Solar teknolojilerin AR-Ge faaliyetleri Çevresel konular PV entegrasyonu ve gelecekle ilgili değerlendirmeler.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
8 Biyokütle Enerjisi: Isı ve Thermal Elektrik: Biyokütlenin kökeni Biyokütle enerjisinin tanımları ve sınıflamaları Biyokütle enerjisinin tarihçesi ve Odun Çağı Biyomass potansiyeli ve enerji içerikleri Biyokütlenin yakılması Biyokütle çevrim teknolojileri Biyagaz ve çöp gazı Biyoyakıt: Taşımacılığın yakıtı. Biyokütle enerjisinin ekonomisi Çevresel hususlar.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
9 Jeotermal Enerji: Isı ve Termal Elektrik: Tanımlar ve tarihçe Jeotermal enerjinin kökeni Jeotermal sistemler Arama, geliştirme ve üretim Jeotermal teknolojileri ve uygulamaları Jeotermal enerjinin ısı kullanımı Elektirk üretimi Dünya potansiyeli Jeotermal enerji tüketimi ve ekonomisi Çevresel değerlendirmele
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
10 Hidroelektrik: Mekanik Elektrik Hidrolojik döngü ve tanımlar Su gücünün kullanımının tarihçesi Hidroelektrik teknolojileri ve ekonomisi Pompalı depolama sistemleri SHP: Küçük Hidroelektrik Santrallar Hidroelektrik potansiyeli Dünyada hidroelektrik kullanımı Çevresel değerlendirmeler Hidroelektriğin geleceği.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
11 Rüzgar Enerjisi: Öekanik Elektrik: Dünya rüzgar sisteminin oluşumu Rüzgar enerjisinin kullanımının tarihçesi Fiziksel özellikler ve potansiyel hesaplamaları Rüzgar gücü teknolojileri Rüzgar tribün çeşitleri Rüzgar türbinlerinin aerodinamiği Denizdeki rüzgar santralları Rüzgar gücünün ekonomisi Dünyada rüzgar gücü tüketimi Uluslararası rüzgar enerjisi politikaları.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
12 Okyanus, Gelgit ve Dalga Enerjisi: Giriş, Tanımlar ve sınıflamalar Teknik özellikler Tribün teknolojileri Çevresel faktörler Dünya potansiyeli Gelecek ve engeller Dalga enerjisinin fiziksel özellikleri Dünya kaynakları Dalga enerjisi teknolojisi Economik ve çevresel değerlendirmele
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
13 Alternatif Yenilenebilir Enerjiler: Gaz hidratlar: Tanıtım ve tanımlar Gaz hidratların oluşumu Gaz hidratlarların AR-GE’si Arama ve üretim Karadeniz’in gaz hidrat potansiyeli Önemli bir enejri taşıyıcısı olan hidrojen: Hidrojen enerjisinin tarihçesi Hidrojen teknolojileri Yakıt pilleri Hidrojen enerjinin AR-Ge faaliyetleri.
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
14 Dönem Ödevi ve Sunumlar
  Ön Hazırlık: Ders notlarının ve diğer okuma ödevlerinin gözden geçirilmesi.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Genel veya mesleki orta öğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan ve orta öğretim düzeyi üzerindeki dersler-uygulama araç ve gereçleri ile desteklenen bir alandaki bilgi ve becerilere sahip olmak ve o alandaki temel kavramları kavradığını göstermek. 5
2 Elektrik enerjisi üretim iletim ve dağıtımı (EEÜİD) sistemlerinde tanımı iyi yapılmış problemlerin çözümü için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kullanmayı etkin bir biçimde yapabilmek; pratik uygulamalarda gereken teorik bilgileri, el ve/veya düşünsel becerileri kullanabildiğini göstermek 5
3 EEÜİD sistemleri konusundaki tasarımları ve uygulamaları çalışma arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir biçimde anlatabilmek ve takım çalışması yapabilmek 5
4 EEÜİD alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini göstermek. 3
5 EEÜİD ile ilgili çalışmalarda öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını göstermek 4
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 5
7 Alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak 4
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 4
9 Alanı ile ilgili konularda, sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 5
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 5
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 94    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Yeni Enerji Kaynakları, Hasan KÜLÜNK, Suavi EYİCE, İstanbul-1983.
Diğer Kaynaklar Temiz Enerji ve Kaynakları, Zekai ŞEN, Su Vakfı Yayınları, 2002. Alternatif Enerji Kaynakları, Mustafa ACAROĞLU, Atlas Yayın Dağıtım, 2003. Geleceğin Yakıtı Hidrojen, Neşe DERİŞ, Birsen Yayınevi, 2006. Biyodizel, Hüseyin ÖĞÜT, Hidayet OĞUZ, Nobel Yayın dağıtım, 2005.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri