Ders Adı Doğal Bileşikler Kimyası
Ders Kodu KZT-3255
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Serpil KILIÇ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Doğal Bileşiklerin Tanımlanması, sınıflandırılması ve Tarihçesi, Bitkilerden örnek toplama yöntemi, Doğal Bileşiklerin ekstraksiyon yöntemleri, Doğal moleküllerin ayrışma metotları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Doğal Bileşikleri tanıyarak kimyası ve fonksiyonel grup dönüşümleri hakkında bilgi edinir.
No Dersin Kazanımları  
1 Doğal bileşiklerin tanımlanması
2 Doğal bileşiklerin tarihçesi
3 Bitkilerden örnek toplama, kurutma işlemleri
4 Örneklerin ön hazırlık işlemleri
5 Ekstraksiyon işlemleri ve çeşitleri
6 Analizlerde kullanılan kromatografik cihazlar 1
7 Analizlerde kullanılan kromatografik cihazlar 2
8 Bitkilerin ve kozmetiklerin analizlerinden örnekler 1
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Doğal bileşiklerin tanımlanması ve tarihçesi
2 Bitkilerden örnek toplama yöntemi
3 Bitkilerden kurutma toplama yöntemleri
4 Örneklerin ön hazırlık işlemleri
5 Ekstraksiyon işlemleri ve çeşitleri
6 Analizlerde kullanılan kromatografik cihazlar
7 Analizlerde kullanılan kromatografik cihazlar
8 Bitkilerin ve kozmetiklerin analizlerinden örnekler
9 Bitkilerin ve kozmetiklerin analizlerinden örnekler
10 Bitkilerin ve kozmetiklerin analizlerinden örnekler
11 Ödev kazanımları
12 Ödev kazanımları
13 Ödev kazanımları
14 Soru ve cevap ile dönem tekrarı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Kozmetik ürünlerin kimyasal bileşenlerini anlama. Bu, cilt bakım ürünlerinin içindeki maddelerin işlevlerini, reaktifliklerini ve ciltle olan etkileşimlerini anlama becerisini içerir. Bu bilgi, ürün formülasyonu ve ürün geliştirme süreçlerinde temel oluşturur. 3
2 Dermatolojik testlerin planlanması, uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesinde uzmanlaşılır. Test sonuçlarının yorumlanarak ürünlerin güvenliği ve etkinliği hakkında kararlar alınabilir. 2
3 Kozmetik ürünlerin etkin kullanımı hakkında kapsamlı bilgi edinilir. Müşterilere doğru kullanım konusunda rehberlik edilir ve ürünlerin optimal faydası sağlanır. 3
4 Kozmetik ürünlerin fiziksel özelliklerini ve kimyasal reaksiyonlarını anlama. Bu, ürünlerin viskozite, dispersiyon, stabilite ve reolojik davranışları gibi fiziksel özelliklerini anlamayı içerir. 2
5 Cilt anatomisi ve fizyolojisi hakkında derinlemesine bilgi edinme. Cilt tabakaları, kan dolaşımı, ter bezleri, yağ bezleri ve cilt sağlığının korunmasıyla ilgili temel bilgileri içerir. Ayrıca, farklı cilt tiplerini ve ihtiyaçlarını anlamak da önemlidir. 3
6 kozmetik ürünlerde kullanılan hem enstrümantal hem de ön işlem gerektiren laboratuvar cihazlarını etkili bir şekilde kullanma becerisi kazanılır. Cihazların kalibrasyonu yapılır ve testlerin doğruluğu sağlanır. 2
7 Kozmetik ürünlerin kimyasal analizlerini yapabilme yeteneği kazanma. Bu, analitik kimya tekniklerini kullanarak ürün bileşenlerini tanıma, miktarlarını belirleme ve kimyasal testlerle ürünün kalitesini kontrol etmeyi içerir. 3
8 Kozmetik ürünlerin toksisite ve güvenlik değerlendirmesi yapabilme yeteneği kazanma. Toksisite testleri, alerji testleri, cilt tahrişi testleri gibi prosedürleri anlama ve ürünün insan sağlığına uygunluğunu değerlendirebilme becerisi içerir. 3
9 Kozmetik endüstrisinde etik davranış kuralları ve düzenlemelere uyma. Ürün etiketleme yasaları, hayvanlar üzerinde test yasağı ve sürdürülebilirlik gibi konularda farkındalık kazanma. 3
10 Kozmetik ürünlerin araştırma ve geliştirme süreçlerini anlama. Yenilikçi ürünlerin tasarımı, yeni bileşenlerin keşfi ve endüstri trendlerini takip etme becerilerini içerir. Bu, endüstriye yeni ve etkili ürünler sunma yeteneğini destekler. 3
11 Biyolojik ve kimyasal numunelerin hazırlanması, işlenmesi ve depolanması konusunda beceri kazanılır. Numunelerin analiz için uygun hale getirilmesi süreci öğrenilir. 0
12 Laboratuvar ortamında kalite kontrol prosedürlerini uygulama konusunda bilgi sahibi olunur. Test sonuçları değerlendirilerek ürünlerin güvenliği ve kalitesi sağlanır. 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 1 1
Sunum 1 1 1
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 2 20 40
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 94    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders slaytları
Diğer Kaynaklar Ders slaytları
Materyal
Dökümanlar Ders slaytları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri