Ders Adı Gastronomi ve Mutfak İşlerinde İş Güvenliği
Ders Kodu ISG-3168
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Murat Kodaloğlu
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar. Farklı gıda gruplarına spesifik patojenler. Meyve-sebze, et ve ürünleri, tahıl ürünleri, hazır gıdalar mikrobiyolojisi. Gıda kaynaklı virüs enfeksiyonları, gıda kaynaklı abiyotik zehirlenmeler. Zehirlenme çeşitleri ve önleme yöntemleri. Gıda muhafaza yöntemlerinin mikroorganizmalar üzerindeki etkileri. Patojen mikroorganizmaların tespiti, sayımı, standart ve hızlı test yöntemleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Genel Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi almış bulunan öğrencilere Gıda Zehirlenmeleri ve Enfeksiyonları konusunda ileri düzeyde bilgi oluşturmak
No Dersin Kazanımları  
1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş, temel tanımlar
2 Gıda kaynaklı patojenler
3 Coliforms, Salmonella, Shigella
4 Listeria, Yersinia, Campylobacter
5 Clostridium, Bacillus, Enterobacter
6 Küfler ve mayalar
7 Virüsle, hepatit B, Norwalk virüsleri, parazitler
8 Taze meyve ve sebzelerin mikrobiyolojisi
9 Meyve ve sebze ürünlerinin mikrobiyolojisi
10 Donmuş gıdalar, et ve ürünleri mikrobiyolojisi
11 Tahıl ve tahıl ürünleri mikrobiyolojisi
12 Yumurta ürünleri, soslar ve çeşni gıdalar mikrobiyolojisi
13 Hızlı belirleme yöntemleri
14 Mikrobiyel olmayan gıda zehirlenmeleri ve gıda toksikolojisi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp tarihi konusunda bilgiye, iyi derecede Türkçe ve orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahip olmak. 4
2 Kendi konularında yeterli altyapıya,bilgilere sahip olma;bu bilgileri karşılarına çıkan problemlerin çözümünde etkin kullanabilme becerisi, 4
3 Bulundukları işyerlerindeki sistemi analiz edip,gerektiğinde değişikliğe gitme,modern yöntemlerle yeni sistem tasarlama becerisi, 4
4 Karşılaştığı problemleri tanımlama,çözme yöntemlerini iş arkadaşları ile diyalogla çözme becerisi; bunu yaparkende sahip olduğu bilgileri modern yöntemlerle sentezleyerek karşılaştığı sorunları çözebilme, 4
5 Kendi konularıyla ilgili teorik,teknik,uygulamalı, hukuki,ilkyardım bilgilerine sahip olup,yeni bilgileri öğrenerek çağın gereklerine uyum sağlama becerisi 5
6 Problemlerin çözümünde, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme becerisi, 5
7 Hayatları boyunca sürekli eğitime, araştırma, geliştirme ve yenilenme becerisine sahip, 5
8 Endüstriyel alanda işçi sağlığı ve güvenliği gerekliliklerini uygulayabilme becerisine,gerektiğinde ilkyardım yapabilme bilgisine sahip olma 4
9 İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda mevcut ve güncel durumları uygulayabilme yeteneğine sahip olma 5
10 Çalıştığı ortamda kanunun gerektirdiği yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma 4
11 İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda genel bakışı yakalamış ve çalışma durumunu buna göre ayarlama becerisinin geliştirilmiş olması 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 81    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu ders kitabı
Diğer Kaynaklar yönetmelikler
Materyal
Dökümanlar a
Ödevler a
Sınavlar a
Materyal Diğer a
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri