Ders Adı Mesleki Uygulama II
Ders Kodu BHU-3334
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) BHUB deki tüm öğretim üyeleri ve öğretim elemanları
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Meyve ve bağ tesisi, aşılama, anaç damızlık parselinin tesisi, daldırma ve çelik çoğaltma polen canlılık testleri, melezleme
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Meyve, bağ ve süs bitkileri konularında teorik derslerde öğrendikleri bilgileri uygulamada kullanarak pekiştirmek
No Dersin Kazanımları  
1 1) Meyve ve asma türlerini tanır, bahçe planlama ve tesisini bilir, meyve ve asma fidanı diker
2 2) Kalem aşıları ve makine aşılarını yapar
3 3) Meyve ve asmalarda sulama, gübreleme ve yabancı ot kontrolü yapar, hastalık ve zararlılarla mücadele eder
4 4) Daldırma, doku kültürleri ve yeşil çeliklerle çoğaltma yapar, kullanılan büyüme düzenleyici maddelerin çözeltilerini hazırlar
5 5) Meyve türlerinde çiçek yapılarını ve melezme yapmayı bilir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bağ ve Meyve bahçesi parselasyonu
2 Dikim çukurlarının açılması
3 Asma ve Meyve fidanı dikimi
4 Aşılı ve aşısız asma fidanı üretimi için çoğaltma materyalinin alınması ve hazırlanması
5 Aşılama, parafinleme ve katlama
6 Daldırma ile çoğaltmanın amacı, daldırma işleminin yapılması
7 Stoolbed (yatırarak daldırma) tesisi
8 Kalem aşılarının araziye dikimi ve aşılı fidan parsellerinde bakım işlemleri (tepe kesimi)
9 Polen elde edilmesi, Polen yapısı ve çiçek tozu canlılık testleri
10 Meyve türlerinde çiçek yapılarının incelenmesi
11 Arazide melezme işleminin yapılması
12 Anaç üretim parsellerinde bakım işlemleri (yabancı ot temizliği, boğaz doldurma, gübreleme, sulama)
13 Çelikle çoğaltma, yeşil çeliklerin alınması, hazırlanması ve köklendirilmesi
14 Tarım fuarına teknik gezi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 4
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 4
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 3
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 4
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 2
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 4
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 5
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 2
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 4 4 16
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu İlgili öğretim üyesinin vereceği notlar
Diğer Kaynaklar İlgili öğretim üyesinin vereceği notlar
Materyal
Dökümanlar İlgili öğretim üyesinin vereceği notlar
Ödevler İlgili öğretim üyesinin vereceği ödevler
Sınavlar 1 arasınav ve 1 final sınavı olmak üzere toplamda 2 sınav yapılmaktadır
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri