Ders Adı Herboloji
Ders Kodu BTK-3308
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Dilek ÇAVUŞOĞLU
Dersin Yardımcıları YOK.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında, yabancı otların tanımı, sınıflandırılmaları, biyolojileri, ekolojileri, faydaları, zararları, allelopatik etkileri ve savaş yöntemleri (kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal) konularında bilgiler verilecektir. Ayrıca parazitik yabancı otlar da bu ders kapsamında anlatılacaktır. Yabancı otların alternatif olarak kullanım imkânları konusunda da genel bilgilendirmeler yapılacaktır. Bu kapsamda, tarımın orijini hakkında bilgiler verilip; yabancı otların bu konudaki yeri ve önemi anlatılacak; gıda ve bitkisel ilaç olarak kullanılan bazı yabancı otlar tanıtılarak, bunların sağlığımız açısından önemi ile etki ve kullanılış şekilleri hakkında bilgiler verilecektir. Bunlara ek olarak, yabancı otların; kozmetik sanayinde ve süs bitkisi olarak kullanılması, kirli suların ve ağır metallerin temizlenmesindeki önemi, bazı yabancı otların boya bitkisi olarak kullanılmaları, tarım bitkilerindeki hastalık ve zararlılar için tuzak bitki olarak yabancı otların rolü, erozyon kontrolünde, toprak yorgunluğunda ve verimliliğinde yabancı otların önemi ile yabancı otların yeşil gübre olarak kullanılmaları da bu alandaki alternatif kullanım alanları olup yabancı otlara farklı bir bakış açısı getireceğinden öğrencilerin ilgisini çekeceği düşünülmektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yabancı ot biliminin prensiplerinin aktarılması ve yaptıkları zararlar nedeniyle tarımsal üretimde önemli bir yer tutan yabancı otların tanıtılması, ayrıca, yabancı ot biliminin gelişimi ve kültür bitkileri ile olan ilişkilerinin tüm yönleriyle tanıtılması amaçlanmaktadır. Yabancı otların biyolojik özellikleri, çevre faktörleri ile ilişkileri, yabancı otlarla mücadele metotları, herbisitlerin genel özellikleri, sınıflandırılması ve herbisit davranışları konusunda bilgiler verilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, insan sağlığında ve beslenmesinde, kozmetik sanayinde, süs bitkisi, bitki gen kaynağı, yaban hayatına yiyecek ve barınak oluşturmaları, erozyon kontrolünde, toprak yorgunluğunun önlenmesinde, yeşil gübre, bitki hastalık ve zararlıları için tuzak bitki olmaları, kirli suların ve ağır metallerin temizlenmesinde, teknik işlerde ve tekstil sanayinde kullanılmaları gibi birçok yararlanma yöntemleri de dersin diğer amaçlarını oluşturmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Herboloji bilim dalı, konularıve tarihçesini öğrenmek
2 Yabancı ot tanımını, yabancı otların yarar ve zararlarını öğrenmek
3 Yabancı otların tanılanması, sınıflandırılması ve herbaryum tekniklerini öğrenmek
4 Zehirli, parazit ve sucul yabancı ot türlerini öğrenmek
5 Yabancı otların çoğalma şekillerini ve popülasyon oluşturma süreçlerini öğrenmek
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yabancı otların tanımı, yabancı ot kontrolünün tarihçesi, tarımda yabancı otlardan kaynaklanan ürün kayıpları
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
2 Yabancı otların biyolojisi • Yabancı otların çoğalması; tohumların yayılması, rizom, stolon, tuber vb. yoluyla yayılması Yabancı ot kültür bitkisi rekabeti
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
3 Ülkemizden örneklerle yabancı otların sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
4 Yabancı ot Kontrol Metotları (Mekaniksel, Biyolojik, Kimyasal, Kültürel önlemler)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
5 Kimyasal Kontrol Yöntemleri-I • Kimyasal mücadele zamanları
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
6 Kimyasal Kontrol Yöntemleri-II • Toksisiteyi belirleyen terimler
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
7 Herbisitlerin alınma ve taşınması (yapraktan alınma, kökten alınma, bitkide taşınması)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
8 anlatılanları değerlendirmek için Ara Sınav 1
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
9 Herbisit Toprak İlişkileri (Topraktaki Mikroorganizma dekompozisyonu, Kimyasal dekomposizyon, topraktaki çözünme buharlaşma, fotodekompozisyon ve yüksek bitkiler tarafından kaldırılması)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
10 Herbisitlerde sellektivite (Bitkinin rolü, herbistin rolü, çevre faktörleri)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
11 Herbisit Etki Mekanizmaları –I (fotosentezi, solunumu engeleyenler, amino asit sentezini engelleyenler, lipid sentezini engelleyenler)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
12 Herbisit Etki Mekanizmaları –II (mitoz bölünmeyi inhibe edenler, hücre uzamasını inhibe edenler)
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
13 Bitkilerde herbisit dayanıklılığı
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
14 Final sınavının yapılması
  Ön Hazırlık: İlgili yayınlar, araştırma, gözlem
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 2
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 2
5 Bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 5
6 Bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 5
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 5
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 5
9 Bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 5
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 5
11 Hastalık ve Zararlılarla ilgili savaşım metodlarını iyi derecede bilir. 5
12 Bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 5
13 Zararlı ve hastalıklara karşı uygulanacak olan pestisitleri iyi derecede bilir ve uygular 5
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 2 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Diğer Kaynaklar Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Materyal
Dökümanlar Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Ödevler ödev verilmemektedir.
Sınavlar 1 arasınav ve 1 final sınavı olmak üzere toplamda 2 sınav yapılmaktadır.
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri