Ders Adı Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu BTK-3208
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr. Dilek ÇAVUŞOĞLU
Dersin Yardımcıları YOKTUR.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Mikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenciler; mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özelliklerini öğrenir.
2 Öğrenciler; sterilizasyon yöntemlerini öğrenir.
3 Öğrenciler; besiyeri hazırlama yöntemlerini öğrenir.
4 Öğrenciler; besiyerlerine ekim yapma yöntemlerini öğrenir.
5 Öğrenciler; mikrobiyoloji preparat hazırlama yöntemlerini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ders kapsamı, dersin önemi, yaşam olayları ile ilgisi
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları,Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
2 Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimi ve mikrobiyoloji biliminin gelişmesine katkı yapan önemli bilim adamları ve buluşları
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
3 Taksonomik açıdan Canlılar içerisinde mikroorganizmaların yeri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
4 Mikroorganizmaların faydalı ve zararlı yönleri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
5 Prokaryotik ve ökaryotik canlıların hücresel yapı özellikleri bakımından kıyaslanması
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
6 Mikroorganizmaların gelişme koşulları
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
7 Öğrencilerin yarıyıl sonu Arasınavına girmeleri
8 Bakteriyel organizmaların genel özellikleri,çoğalma şekilleri,beslenme biçimleri ve morfolojik özellikleri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
9 Fungal organizmaların genel özellikleri,üreme biçimleri,beslenme şekilleri ve yapısal özellikleri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
10 Viral organizmaların genel özellikleri,çoğalma biçimleri ve diğer organizmalarla ilişkileri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
11 Mikroorganizmaların izolasyonu ve tanısı (konvansiyonel ve moleküler tekniklerle)
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
12 Mikrobiyal gelişimin sayısal ölçümü, mikroorganizmalarda yaşam biçimleri
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
13 Mikroorganizmaların metabolizması, antibiyotik ve ilaçların m.o.lara etki mekanizmaları
  Ön Hazırlık: Genel Mikrobiyoloji Ders Notları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Prof.Dr. Nuh BOYRAZ
14 Final sınavının yapılması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 3
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 5
6 Bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 5
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 5
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 5
9 Bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 5
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 5
11 Hastalık ve Zararlılarla ilgili savaşım metodlarını iyi derecede bilir. 5
12 Bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 5
13 Zararlı ve hastalıklara karşı uygulanacak olan pestisitleri iyi derecede bilir ve uygular 5
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 2 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Diğer Kaynaklar Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Materyal
Dökümanlar Derste dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları kullanılmaktadır.
Ödevler Ödev verilmemektedir.
Sınavlar 1 arasınav ve 1 final sınavı olmak üzere toplamda 2 sınav yapılmaktadır
Materyal Diğer YOKTUR.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri