Ders Adı Organik Bitkisel Üretim ve Bitki Koruma İlişkisi
Ders Kodu BTK-3108
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi DERYA GÜLOĞLU
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği OrganikTarım nedir, Türkiye ve Avrupa’da organic tarımın durumu, organiktarımın önemi, organiktarımda yetiştiricilik, hasat, ambalajlama, paketleme, depolama ve taşıma süreçleri. Organiktarım yönetmeliği ve bitki koruma uygulamaları. Organiktarımda hastalıklarla mücadele, organiktarımda zararlılarla mücadele uygulamaları nelerdir. Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadelede organik tarıma yönelik bitki koruma uygulamaları nelerdir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere organiktarımın ilkeleri hakkında bilgi vermek ve onlara bu ilkeler doğrultusunda organiküretim süreci içinde bitki hastalık ve zararlılarının optimal yönetimini kavrama, yorumlama, çalışanlara açıklama, bizzat uygulama ve raporlama yeteneğini kazandırmaktır
No Dersin Kazanımları  
1 Organik tarım; tanımı ve ilkeler
2 Dünyada ve Türkiye’de organik tarım
3 Organik tarımda sertifikasyon süreci
4 Organik tarımda üretim süreci
5 Organik tarımda hasat sonrası işlemler (depolama, paketleme, ambalajlama, taşıma ve etiketleme)
6 Organik Tarım Yönetmeliği
7 Hastalıklarla organik tarımda mücadele
8 Zararlılarla organik tarımda mücadele
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Organik tarım; tanımı ve ilkeler
2 Dünyada ve Türkiye’de organik tarım
3 Organik tarımda sertifikasyon süreci
4 Organik tarımda üretim süreci
5 Organik tarımda üretim süreci
6 Organik tarımda hasat sonrası işlemler (depolama, paketleme, ambalajlama, taşıma ve etiketleme)
7 Organik Tarım Yönetmeliği
8 Organik Tarım Yönetmeliği ve Bitki Koruma Uygulamaları
9 Hastalıklarla organik tarımda mücadele
10 Hastalıklarla organik tarımda mücadele
11 Zararlılarla organik tarımda mücadele
12 Zararlılarla organik tarımda mücadele
13 Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde hastalıkve zararlılarla organik tarımda mücadele
14 Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde hastalıkve zararlılarla organik tarımda mücadele
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 2
6 Bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 1
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 1
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Hastalık ve Zararlılarla ilgili savaşım metodlarını iyi derecede bilir. 2
12 Bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 1
13 Zararlı ve hastalıklara karşı uygulanacak olan pestisitleri iyi derecede bilir ve uygular 2
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 59    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu ORGANİK TARIM KANUNU VE YÖNETMELİĞİ, DERS NOTLARI
Diğer Kaynaklar ORGANİK TARIM KANUNU VE YÖNETMELİĞİ, DERS NOTLARI
Materyal
Dökümanlar ORGANİK TARIM KANUNU VE YÖNETMELİĞİ, DERS NOTLARI
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri