Ders Adı Kozmetik Teknolojisi
Ders Kodu TAB-3309
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kozmetiğin tanımı ve sınıflandırılması, Kozmetikte kalite özellikleri, Cildin yapısı, Cilt tipleri, Cilt sorunları, Kırışıklıkların oluşması ve sebepleri, Deri bakımı,Mineraller, vitaminler ve kozmetikte kullanımları, Cilt bakımı temel ürünleri ve içeriği, Dermatolojik kremler, Kremlerde emülsiyon seçimi, Makyaj ürünlerinin genel özellikleri,Nemlendiriciler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Kozmetik ham maddeler ile kozmetik ürün formülasyonları üzerine bilgiler vermek.Kozmatikte kullanılan temel bakım maddelerini, özelliklerini ve kullanım alanlarını öğrenmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Kozmetik renk materyalleri ve koku verici maddeleri öğrenir
2 Kozmetiklerin sınıflandırılmasını öğrenir
3 Kozmetik ürünlerin içeriğini öğrenmek
4 Derinin özelliklerini ve kozmetik ürünlerin cilt üzerindeki etkilerini öğrenmek
5 Cilt bakım ürünlerinin kullanımı ve etkilerini öğrenmek
6 Kozmetik ürünlerin kullanımında oluşabilecek yan etkileri bilmek
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kozmetik ve kozmesötiklerin sınıflandırılması
2 Derinin yapısı, özellikleri ve deriye uygulanan ürünler
3 Derinin yapısı, özellikleri ve deriye uygulanan ürünler
4 Güneşin zararlı ışınlarından korunma ve güneşten koruma faktörleri
5 deri yaşlanması ve engelleyici ürünler
6 bebek kozmatikleri
7 Kozmetik Ürünler ile Oluşabilecek Yan Etkiler
8 kozmetik taşıyıcı sistemler
9 kozmetik taşıyıcı sistemler
10 Dekoratif kozmatikler
11 Antiperspiran, deodoran ve koku verici ürünler
12 Diş patları ve ağız suları, tırnak bakımı, traş ürünleri
13 Saç ve saça uygulanan kozmetik preparatlar
14 Kozmetik Ürünlerin Kalite Kontrolleri ve Stabilitesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 1
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 1
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 1
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 1
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 1
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 5
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 40 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 2 35 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 70    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Yasemin Yazan, Kozmetik Bilimi, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004. Eczacılık fakültesi açıköğretim ders malzemeleri
Diğer Kaynaklar Yasemin Yazan, Kozmetik Bilimi, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004. Eczacılık fakültesi açıköğretim ders malzemeleri
Materyal
Dökümanlar Yasemin Yazan, Kozmetik Bilimi, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004. Eczacılık fakültesi açıköğretim ders malzemeleri
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri