Ders Adı Biyoteknolojinin Sekonder Metabolit Üretiminde Kullanımı
Ders Kodu TAB-3307
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Zehra Babalık
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bitki sekonder metabolitleri tanımı ve sınıflandırılması, sekonder metabolitlerin ekonomik önemi, bazı önemli sekonder metabolitler ve bu metabolitlerin üretiminde biyoteknolojinin kullanılması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bitkilerde bulunan sekonder metabolitlerin tanıtılması, sekonder metabolitlerin önemi ve kullanım alanlarının öğrenilmesi ve biyoteknolojik yöntemler kullanılarak sekonder metabolitlerin elde edililiş yöntemlerinin öğrenilmesini amaçlamaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Sekonder metabolitlerin tanımını ve sınıflandırılmasını öğrenir.
2 Sekonder metabolitlerin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Doku kültürünün ne olduğunu ve besin ortamının hazırlanışını öğrenir.
4 Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak bitkilerde sekonder metabolit üretiminin ne şekilde artırılabileceğini öğrenir.
5 Sekonder metabolitlerin miktarının belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemlerini bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Sekonder metabolitlerin tanımı
2 Sekonder metabolitlerin bitkilerdeki işlevleri- etken maddeler
3 Sekonder metabolitlerin sınıflandırılması-terpenler
4 Sekonder metabolitlerin sınıflandırılması-alkolidler
5 Sekonder metabolitlerin sınıflandırılması-fenoller
6 Sekonder metabolitlerin kullanım alanları
7 Sekonder metabolitlerin kullanım alanları
8 Doku kültürü teknikleri ve besin ortamı hazırlanışı
9 Bitki hücre ve doku yöntemleri ile sekonder metabolit üretimi
10 Bitki hücre ve doku yöntemleri ile sekonder metabolit üretimi
11 Sekonder metabolit üretiminin artırılmasında kullanılan yöntemler
12 Sekonder metabolit üretiminin artırılmasında kullanılan yöntemler
13 Sekonder metabolitlerin analizinde kullanılan analitik yöntemler
14 Sekonder metabolitlerin analizinde kullanılan analitik yöntemler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 1
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 1
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 1
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 5
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 1
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 1
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 4
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 9 9
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 9 9
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 74    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Diğer Kaynaklar Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Materyal
Dökümanlar Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri