Ders Adı Keyf ve Uyarıcı Bitki Değerlendirme Teknolojisi
Ders Kodu TAB-3305
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Keyf ve uyarıcı bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca keyif ve uyarıcı bitkilerin (tütün, haşhaş, kahve, çay, şerbetçiotu, anason vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisinin verilmesi.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Keyif bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi
2 2) Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi
3 3) Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi
4 4) Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi
5 5)Keyf ve uyarıcı bitkilerin hasat,harman,fermentasyon,ambalajlama ve önemi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Keyf ve uyarıcı maddelerin tanıtılması (alkaloitler, glikozitler, flavonoitler).
2 Alkaloitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması.
3 Alkaloitlerin isimlendirilmesi, alkaloit içeren bitkilerin tanıtılması.
4 Atropa beladonna ve Lobelia inflata’ nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
5 Datura stramonium, D. metel ve D. innoxia’ nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
6 Camellia cinensis,Haşhaş (papaver somniferum) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
7 VİZE SINAVI
8 Cannabis (Cannabis sativa) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi
9 Glikozitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması.
10 Digitalis lanata ve D. purpurea’ nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
11 Scilla maritima’ nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Flavonoitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması.
12 Humulus lupulus (şetbetçi otu),Anason ( Pimpinella anisum)kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
13 Tütün (Nicotiana tabacum) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.Alkaloitlerin işlenme teknolojileri.Glikozit ve flavonoitlerin işlenme teknolojileri.
14 FİNAL SINAVI
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 5
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 5
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 3
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 3
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 2
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 5
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 1 10 10
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 91    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar [1] Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 509, İzmir, 1994. [2] Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri