Ders Adı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Ürün Muhafazası ve Standardizasyonu
Ders Kodu TAB-3304
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Standard ve standardizasyonun tanımlanması. Tıbbi ve aromatik bitkilerde standartlar (kekik, nane, adaçayı gibi). Tıbbi ve aromatik bitkilerde depolama, muhafaza, ambalajlama, taşıma
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Standart ve standardizasyonun ne olduğunu bilmek, tıbbi aromatik bitkilerde (kekik, nane, adaçayı, kimyon, rezene, kişniş) standartları bilmek, ürünleri standartlara göre işlemek, taşımak, kurutmak, depolamak
No Dersin Kazanımları  
1 1) Tıbbi ve aromatik bitkilerden sağlanan ürünlerin standartlara uygun olarak işlenmesini yada işlenmiş ürünlerin standartlara uygunluğunun kontrolü, standardizasyonun gerekliliği
2 2) Tıbbi ve aromatik bitkilerden sağlanan ürünlerin kurutma ve depo koşulları
3 3) Tıbbi ve aromatik bitkilerden sağlanan ürünlerin ambalajlanması
4 4) Tıbbi ve aromatik bitkilerden sağlanan ürünlerin muhafazası ve taşınması
5 5-Standardizasyonun tarımsal üretime, tüketici ve üreticiya faydalarını öğrenir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Standardın tanımlanması, standart çeşitleri ( yapı karakterlerine göre standartlar,uygulama şekillerine göre, uygulama alanlarına göre…standartlar).
2 Standardizasyonun tanımı, standardizasyonun tarihçesi, standardizasyon faaliyetlerinin amaç ve ilkeleri, üreticiye ve tüketiciye,-ulusal ekonomi faydaları ve tarımsal üretime faydaları.
3 Belgelendirme faaliyetleri (üretim yerlerinin, ürünlerin, parti mallarının, ithal malların, laboratuarların…belgelendirilmesi).
4 Uluslar arası standardizasyon kuruluşları (IEC, ISO, FAO, WHO) ve Türk standartları enstitüsünün görevleri, organları ve bunların görevleri.
5 Standart hazırlama (yeni standartlar, revizyonlar, tadiller), standartların yazılış şekilleri.
6 Bazı tıbbi ve aromatik bitki standartlarının incelenmesi (kekik, adaçayı, kimyon, anason…).
7 Tıbbi ve aromatik ürünlerin depolanması; depolamanın tanımı, depolamanın amaçları, tarımsal işlemler, hasat sonrası işlemler.
8 Depo ortamı; depo nem oranı, sıcaklık, oksijen ve yabancı madde oranlarının depolamaya etkileri.
9 Depo yapıları, tıbbi ve aromatik ürünlerin muhafaza şekilleri, dökme muhafaza, silolarda muhafaza, çuvallı depolama.
10 Depolanan ürünlerde meydana gelen değişmeler; miktar kayıpları, tohumluk özelliğinin kaybolması ve gıda değeri kayıpları.
11 Hasat sonrası kurutma işlemleri, kuruma ve su kaybı hızını etkileyen faktörlerden ürün özellikleri ve ortamın buharlaştırma gücü.
12 Kurutma şekilleri; doğal koşullarda, güneşte kurutma,kapalı sistemlerde kurutma, tünel kurutucu.
13 Kurutulmuş ürünlerin ambalajlanması, ambalaj materyalinin seçimi, ambalajlama yöntemleri, ambalaj hacmi, ambalaj boyaları
14 Tıbbi ve aromatik ürünlerin taşınması, taşıma koşulları (sıcaklık, yüzde nem, havalandırma), taşıma sistemleri (karayolu, demiryolu,denizyolu,hava yolu…).
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 4
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 1
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 3
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 4
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 5
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 1
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 67    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar [1] Karaçalı, İ., Tarımsal Ürünlerin Muhafazası, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 555, İzmir, 2004. [2] Arslan, N., Yılmaz, G., Karadağ, Y., Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Seri No: 7, Tokat, 1999.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri