Ders Adı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Enstürmantel Analiz Teknikleri
Ders Kodu TAB-3303
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Spektroskopinin temel ilkeleri, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları,kolon kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, HPLC ve GC uygulamaları.Mikrodalga,ultraviyole,korbondioksit ve sürekli ekstaraksiyon yöntemleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tıbbi aromatik bitkilerden standart özelliklere sahip bir ürün üretmek, kalitede sürekliliği sağlamak için gerekli rutin analizleri yapmak amacıyla kullanılan enstrümental analiz yöntemlerinin prensiplerini ve uygulamalarını öğrenmek. Tıbbi aromatik bitkilerde ve gıdalarda analiz yöntemlerini öğrenmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Enstrümental analiz cihazlarını sınıflandırmak, tanıtmak, prensiplerini kavramak, uygulama alanlarını belirlemek
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerde enstrümental analiz uygulamalarının prensiplerini öğrenmek ve uygulamak
3 Enstrümental analiz uygulamalarının farklı droglarda uygulanma yöntem ve prensiplerini öğrenmek ve işlem becerilerini kazanmak
4 Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlamasını yapabilir
5 Bitkilerden etken maddelerin (sekonder metabolitlerin) elde edilmesinde uygun enstrümental analiz yöntemleri seçebilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kimyasal analizler; kalitatif ve kantitatif analizler; gravimetrik, volumetrik ve enstrümental analizler; Spektral, Elektroanalitik ve ayırma yöntemleri ve uygulamaları.
2 Ekstraksiyon (Tüketme, Özütleme),Organik çözücü ile ekstraksiyon (Perkolasyon),Sabit yağ ile ekstraksiyon (anfloranj ve maserasyon),Sıvılaştırılmış gaz ekstraksiyonu (süperkritik ekstraksiyon)
3 Distilasyon yöntemleri ve cihazları
4 GELİŞMİŞ EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİ Mikrodalga Destekli Solvent Ekstraksiyonu (MSE),Basınçlı Solvent Ekstraksiyonu (BSE)
5 Ultrason Destekli Ekstraksiyon (UE),Ilıtılmış Ekstraksiyon
6 Katı-sıvı ekstraksiyonu, Sıvı gaz ekstraksiyon,Katı-gaz ekstraksiyonu,Ekstraksiyona etki eden faktörler
7 alkolid analizi,uçucu yağ analizi,fenolik madde analizi,boyar madde analizi
8 vize sınavı
9 Kromatografi; Kromatografi prensipleri ve uygulamaları; Likit kromatografi (LC), Gaz kromatografi (GC).
10 Sıvı kromatografisi yöntemleri; Sıvı-sıvı kromatografisi, kağıt kromatografisi, sıvı-katı kromatografisi, ince tabaka kromatografisi.
11 Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC); HPLC cihazının özellikleri, birimleri, çalışma prensipleri, uygulama alanları
12 Gaz Kromatografisi; Prensipleri, analiz işlemleri, kolonlar, sabit fazlar, taşıyıcı gazlar, fırın ve dedektörler, kaydediciler, alıkonma zamanı, uygulama alanları.
13 Analiz enstrümanlarının tanımlanması.
14 Yıl Sonu Ders Değerlendirmesi.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 4
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 1
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 5
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 4
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 3
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 1
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 5
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 1
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 30
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 7 1 7
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 2 1 2
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 72    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Bayrak, A., 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 32, 497 s., Ankara Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Diğer Kaynaklar Bayrak, A., 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 32, 497 s., Ankara Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Materyal
Dökümanlar Bayrak, A., 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 32, 497 s., Ankara Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri