Ders Adı Bitki Besleme ve Gübreleme
Ders Kodu BHU-3233
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr. Bekir ATAR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Necessary nutrients for the development of plants; their environment and reception forms; principles of inclusion and levels of presence; deficiency symptoms and remedies; fertilizers and their properties for correct and adequate feeding; examines the application methods of fertilizers. In this context, it has basic knowledge about feeding plants and eliminating deficiencies; It is aimed to raise individuals who can make plans for fertilizers and their application and to solve the problems in this field.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini; bulundukları ortamları ve alınış formlarını; alınma ilkelerini ve bulunma düzeylerini; eksiklik belirtilerini ve giderilme yollarını; doğru ve yeterli besleme için gübreleri ve özelliklerini; gübrelerin uygulanma yöntemlerini inceler. Bu kapsamda bitkilerin beslenmesine ve yetersizlikler durumunda giderilmeleri konularında temel bilgilere sahip; gübreler ve uygulanmalarına yönelik planlamalar yapabilen ve bu alanda sorunların çözümüne ilişkin bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır
No Dersin Kazanımları  
1 Gübrelemenin faydaları, toprak analizleri ve bitki besin maddelerinin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olur
2 Bitki besin elementlerinin fonksiyonları, Organik gübreler ve Kimyasal gübreler konusunda bilgi sahibi olur
3 Gübre uygulama zamanları, etkileyen faktörler ve gübre uygulama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur
4 Bitki besin elementi eksiklikleri belirtileri konusunda bilgi sahibi olur
5 Gübre uygulama hesaplamaları konusunda bilgi sahibi olur
6 Toprak analizi yorumlama konusunda bilgi sahibi olur
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
0 Bitki besleme ve tarihçesi
0 Gübrelemenin faydaları ve toprak analizleri
0 Bitki besin maddeleri nelerdir
0 Bitkibesin elementlerinin fonksiyonları
0 Organik gübreler
0 Kimyasal gübreler
0 ara sınav...
0 Kompoze gübreler
0 Gübre uygulama zamanları ve etkileyen faktörler
0 Gübre uygulama şekilleri
0 Sulama ile gübre uygulamaları
0 Bitki besin elementi eksiklikleri belirtileri
0 Gübre etkileşimleri
0 Gübre uygulama hesaplamaları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 1
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 4
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 2
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 71    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu ders notları
Diğer Kaynaklar ders notları
Materyal
Dökümanlar ders notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri