Ders Adı Uçucu ve Sabit Yağ Üretimi
Ders Kodu TAB-3203
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğretim Görevlisi YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği uçucu yağlar ve sabit yağların tanımı. Ham yağ ve yağ asitleri analizleri. distilasyon ve ekstraksiyon yöntemleri ve bitkinin içerdiği yağ grubuna göre analizlerinin belirlenmesi. soğuk pres yağ elde yöntemi. ham yağ rafinasyonu bitkisel yağların kimyası. kültürü yapılan en önemli yağ bitkileri. Dünyada ve Türkiye de yağ bitkileri üretimi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Uçucu yağlar ve sabit yağların tanımını yaparak, bitkide hangi organ tarafından sentezlendiğini ve yağ eldesin de kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi. Ham yağ ve yağ asitleri analizlerini öğrenmek. distilasyon ve ekstraksiyon yöntemlerini tanımlanması ve bitkinin yapısına göre uygun yöntemlerin seçilmesi. yağ asiterinin ve yağlarda doymuşluk doymamışlık kavramlarının öğrenilmesi. yağ rafinasyon aşamalarının incelenmesi ve ülkemizde ki en önemli yağ bitkileri hakkında bilgi sahibi olmak amaçlanmıştır.
No Dersin Kazanımları  
1 Uçucu yağ ve sabit yağ hangi bitkilerde ve özelleşmiş hücre, yapılarda bulunduğu hakkında bilgi sahibi olunur
2 Uçucu yağların elde edilme yöntemleri öğrenilir
3 Sabit yağların elde edilme yöntemleri öğrenilir
4 Yağların yapısı, esterleşmesi ve rafinasyonu hakkında bilgi sahibidir
5 Yağ bitkilerinin yetiştirilmesi pazarlaması ve üretim şekillerini tanır
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 UÇUCU YAĞ NEDİR? BİTKİDEKİ SENTEZ MEKANİZMALARI
2 Uçucu yağ üretimini etkileyen faktörler
3 Distilasyon nedir? Distilasyon sonucu ortaya çıkan ürünler nelerdir?
4 sabit yağ üretim mekanizması
5 Lipidler ve bitkilerde yağ asitleri sentezi
6 Bitkisel yağların sınıflandırılması
7 Ham yağ ve yağ asitleri analizleri
8 Bitkisel yağların rafinasyonu ve biyodizel üretimi
9 Ekstraksiyon, ekstre ve sabit yağ
10 Ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen bitkisel ürünler
11 Türkiye ve dünyadaki en önemli yağ bitkileri
12 Ayçiçeği, soya, kolza, zeytinin yağ asitleri karakteristik özellikleri ve kullanım alanları
13 susam, yerfıstığı, aspir, ketencik, yağ Keteni, haşhaşın yağ asitleri karakteristik özellikleri ve kullanım alanları
14 Palmiye, kakao, jojoba, crambe, hintyağının yağ asitleri karakteristik özellikleri ve kullanım alanları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 1
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 3
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 1
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 1
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 1
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 3
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 5
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 5
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 1 30
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 12 2 24
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 9 6 54
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 92    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Yağ Bitkileri Bilim ve Teknolojisi. SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ YAYINLARI. ISPARTA 2014. Claudia Turek and Florian C. Stintzing .2013. Stability of Essential Oil A Review. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety. Natalia Dudareva, Florence Negre, Dinesh A. Nagegowda & Irina Orlova (2006): Plant Volatiles: Recent Advances and Future Perspectives, Critical Reviews in Plant Sciences, 25:5, 417-440 Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Diğer Kaynaklar Yağ Bitkileri Bilim ve Teknolojisi. SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ YAYINLARI. ISPARTA 2014. Claudia Turek and Florian C. Stintzing .2013. Stability of Essential Oil A Review. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety. Natalia Dudareva, Florence Negre, Dinesh A. Nagegowda & Irina Orlova (2006): Plant Volatiles: Recent Advances and Future Perspectives, Critical Reviews in Plant Sciences, 25:5, 417-440 Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Materyal
Dökümanlar Yağ Bitkileri Bilim ve Teknolojisi. SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ YAYINLARI. ISPARTA 2014. Claudia Turek and Florian C. Stintzing .2013. Stability of Essential Oil A Review. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety. Natalia Dudareva, Florence Negre, Dinesh A. Nagegowda & Irina Orlova (2006): Plant Volatiles: Recent Advances and Future Perspectives, Critical Reviews in Plant Sciences, 25:5, 417-440 Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri