Ders Adı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Tesisi ve Yönetimi
Ders Kodu TAB-3201
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) YEŞİM CİRİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili genel bilgiler vermek. Türkiye için önemli olan Kimyon, Centiyan , Anason Kişniş, Meyan kökü, Rezene Çörek otu, Salep (Orchis), Şerbetçi otu ,Kekik Yabani Kekik Üretimi Tesisi, Adaçayı , Defne, Biberiye, Papatya ve Isparta gülü (Yağ gülü), Ekinezya,Nane ve Fesleğen ,Oğulotu, Kırmızı biber, Kapari (Gebere) yetişticiliği ve tesisi hakkında bilgiler vermek.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Türkiye’de ve Dünya'da Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Kültürü, Yetiştirilmesi ve Ticareti konusunda bilgi sahibi olur. Tıbbi ve aromatik bitkilerden faydalanma yönlerinin öğretilmesi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimi kazandırarak bu bitkilerden faydalanma imkanı sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Tıbbi aromatik bitkilerin çoğaltma tekniklerini öğrenir
2 Tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve arazi tesisi kurmasını öğrenir
3 Tohum ve tohumluk hesaplama, gübreleme, sulama ve hastalıklar konusunda bilgi sahibi olur
4 Tıbbi aromatik bitkilerin hasat, harman, kurutma ve ambalajlaması hakkında bilgi sahibi olur
5 Kaliteli uçucu yağ,ekstraklar ve sekonder metabolitler için bitkinin hasat dönemlerini öğrenir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine Giriş, Dünyada ve Türkiye’de Üretimi, Temel Kavramlar ve Sınıflandırmalar
2 Sekonder Metabolitlerin Önemi ve Kullanım Alanları,Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Variabilite (Morfogenetik, ontogenetik, diurnal variabilite ve ekolojik faktörler)
3 Türkiye’de Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Kültürü,Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kültüründe Öncelikler
4 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ; Generatif (eşeyli) üretim, Vejetatif (eşeysiz) üretim, In vitro (doku kültürü) üretim
5 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Varyabiliteler, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Toplanması
6 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kurutulması, Sterilizasyonu ve Muhafazası
7 vize sınav.
8 Kimyon, Centiyan , Anason Yönetim ve Tesisi
9 Kişniş, Meyan kökü ve Rezene Yönetim ve Tesisi
10 Çörek otu, Salep (Orchis), Şerbetçi otu Yönetim ve Tesisi
11 Kekik Yönetim ve Tesisi, Yabani Kekik Üretimi Tesisi
12 Adaçayı Yönetim ve Tesisi, Defne Yönetim ve Tesisi Biberiye, Papatya ve Isparta gülü (Yağ gülü) Yönetim ve Tesisi
13 Ekinezya , Nane ve Fesleğen Yönetim ve Tesisi Oğulotu, Kırmızı biber ve Kapari (Gebere) Yönetim ve Tesisi
14 final sınavı.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Bilgisayar ve internet teknolojileri kullanabilme bilgisine sahiptir. 1
5 Tıbbi ve aromatik bitkileri botanik özellikleriyle tanır. 5
6 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden sekonder metabolit elde etme aşamalarında bilgilidir. 1
7 Kaliteli tohumluk ve çelik üretimi konusunda bilgilidir. 5
8 Yetiştiricilik sırasında karşılaşılabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda bilgilidir. 4
9 Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi sırasında kültürel işlemler, bakım işleri ve hasat işlemlerinde kullanılan makine, araç ve gereçler konusunda bilgi sahibidir. 5
10 Biyoteknolojinin bitki üretiminde kullanımı konusunda bilgilidir. 1
11 Kaliteli drog eldesi için hasat dönemlerinin belirlenmesi ve hasat sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilidir. 5
12 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ambalajlanması, muhafazası, pazarlanması ve standardizasyonu konularında bilgi sahibidir. 1
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin ilaç ve kozmetik hammaddesi ile baharat olarak işlenmesi konularında bilgi sahibidir. 2
14 Proje hazırlanması sırasında ön etütler, projelenmeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi konusunda bilgilidir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 15 3 45
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 91    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Diğer Kaynaklar Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Materyal
Dökümanlar Baydar, H. 2022.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi.NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK.466 s.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri