Ders Adı Bitki Morfolojisi
Ders Kodu BHU-3132
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bitki hücresinin genel yapısı ve organellerin görevleri. Mitoz ve mayoz bölünme. Bitki dokuları (Meristem doku ve daimi dokuların) özellikleri. Bitki morfolojisinin tanımı ve önemi. Kökün uzunluğuna büyümesi, kök ve gövdenin primer ve sekonder yapısı. kök, gövde ve yaprak metamorfozları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilere bitki bilimi ile ilgili genel kavramları öğretmek, temel olarak bir bitki hücre yapısını, organellerini, hücre bölünme safhalarını öğretmek ve bir bütün olarak hücreyi tanıtmak, bitki dokuları ve hücre organizasyonlarını kavratmak, bitkilerde morfolojik ve anatomik yapıyı temel anlamda öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 1.Öğrenciler bitki hücresinin yapısını ve hücrede bulunan organellerin işlevlerini öğrenirler.
2 2. Öğrenciler bitkide bulunan dokuları (meristematik doku ve daimi doku) ve görevlerini kavrarlar.
3 3. Öğrenciler kökün uzunluğuna büyümesi, kök ve gövdenin primer ve sekonder yapısı hakkında bilgi sahibi olurlar.
4 4. Öğrenciler kök, gövde ve yaprak metamorfozlarını öğrenirler.
5 4. Öğrenciler kök, gövde ve yaprak metamorfozlarını öğrenirler.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bitki morfolojisine giriş, bitki morfolojinin tanımı ve önemi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Bitki hücresinin genel yapısı, şekli ve özellikleri. Sitoplazmik organeller
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Sitoplazmik organellerin genel özellikleri ve görevleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Hücrede bölünme. Mayoz bölünme, mitoz bölünme, amitoz bölünme ve endomitoz bölünme
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Dokular ve dokuların sınıflandırılması, Meristem (Bölünür) dokular
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Sürekli (Daimi) dokular, parankima dokusu ve koruyucu doku
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 İletim dokuları, ksilem (odun boruları), floem (soymuk) boruları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 Kollenkima dokusu ve sklerankima dokusu ile salgı dokuları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Kökün uzunluğuna büyümesi, primer iç yapısı, sekonder kalınlaşması ve kök metamorfozları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Gövdenin görevi, büyüme bölgesi, primer iç yapısı, sekonder iç yapısı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Gövde metamorfozları, toprak altı ve toprak üstü gövdeleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Yaprağın meydana gelişi, yaprağın şekli ve yapısı, yaprak dizilişleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Yaprağın anatomisi, dairesel ve sarmal yaprak dizilişleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Yaprak dökümü ve yaprak metamorfozları. Dersin genel tekrarı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 3
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 4
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 1
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 58    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu 1) Mauset, J.D., 2012. Botanik (Bitki Biyolojisine Giriş). Nobel Akademik Yayıncılık. 624 s. 2) Tatlı, A., 1998. Genel Biyoloji (Botanik). Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. 365 s. Kütakya. 3) Taiz, L., E.Zeiger, 2008. Plant Physiology. Sinauer Associates, Inc., Publ. (Bitki Fizyolojisi, Çeviri Edit. İ.Türkan, Palme Yay.,) Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını ve öğrenilen konuların tekrarını sağlamak To make students prepared to the next subject by giving homeworks periodically
Diğer Kaynaklar 1) Mauset, J.D., 2012. Botanik (Bitki Biyolojisine Giriş). Nobel Akademik Yayıncılık. 624 s. 2) Tatlı, A., 1998. Genel Biyoloji (Botanik). Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. 365 s. Kütakya. 3) Taiz, L., E.Zeiger, 2008. Plant Physiology. Sinauer Associates, Inc., Publ. (Bitki Fizyolojisi, Çeviri Edit. İ.Türkan, Palme Yay.,) Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını ve öğrenilen konuların tekrarını sağlamak To make students prepared to the next subject by giving homeworks periodically
Materyal
Dökümanlar 1) Mauset, J.D., 2012. Botanik (Bitki Biyolojisine Giriş). Nobel Akademik Yayıncılık. 624 s. 2) Tatlı, A., 1998. Genel Biyoloji (Botanik). Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. 365 s. Kütakya. 3) Taiz, L., E.Zeiger, 2008. Plant Physiology. Sinauer Associates, Inc., Publ. (Bitki Fizyolojisi, Çeviri Edit. İ.Türkan, Palme Yay.,) Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını ve öğrenilen konuların tekrarını sağlamak To make students prepared to the next subject by giving homeworks periodically
Ödevler
Sınavlar Vize sınavı (40%), Final sınavı (60%)
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri