Ders Adı Fidancılıkta Kontrol ve Sertifikasyon
Ders Kodu FDY-3359
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Bekir Atar
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sertifikalı fidan üretiminde mevcut durum, sertifika yönetmeliği, çeşit tescil işlemleri, fidan ithalat ve ihracatı yönetmeliği, fidan desteklemeleri, sertifikasyon süreçleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı fidan üretiminde sertifikanın önemi, sertifikalı üretim, sertifika müracaatında yasal yükümlülükler konusunda bilgi sahibi olmak
No Dersin Kazanımları  
1 fidan üretiminin mevcut durumu hakkkında bilgi sahibi olur
2 sertifikalı fidan üretimininde yasal kurallar ve bu kuralların uygulanmasında bilgi ve tecrübe sahibi olur
3 fidan ithalat ve ihracatı konusunda bilgi sahibi olur
4 fidan desteklermeleri
5 beyanname doldurma
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş, tarihçe, fidancılıkta mevcut durum
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
2 Sertifikasyonun Önemi, Sertifikasyon kuruluşu teşkilat yapısı
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
3 Çeşit tescil sistemi, fidan üretici belgesi
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
4 Fidan Sertifikasyon ve pazarlama yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
5 Fidan Sertifikasyon ve pazarlama yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
6 Fidan Sertifikasyon ve pazarlama yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
7 Fidan Sertifikasyon ve pazarlama yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
8 Bitki pasaport sistemi
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
9 Asma fidan üretim yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
10 Fidan üretim ithalat yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
11 Fidan ihracat yönetmeliği
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
12 Bitki sağlığı talimatı
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
13 Fidan üretici destekleri
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
14 Beyanname doldurma uygulamaları
  Ön Hazırlık: Ders notları, yönetmelikler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 2
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 2
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 3
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 2
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 62    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu ders notları tarım bakanlığı yönetmelikler
Diğer Kaynaklar ders notları tarım bakanlığı yönetmelikler
Materyal
Dökümanlar ders notları tarım bakanlığı yönetmelikler
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri