Ders Adı Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Ders Kodu FDY-3356
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) -
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği -Süs Bitkilerinin Türkiye ve Dünyadaki bugünkü durumu -Süs Bitkileri üretiminin sosyo-ekonomik önemi ve tarihi gelişimi -Tek ve çok yıllık süs bitkilerinin botanik özellikleri ve süs bitkisi olarak kullanımları -Süs Bitkilerinin yetiştirme ve çoğaltma teknikleri -İç mekan (salon süs bitkileri) ve dış mekan (bahçe süs bitkileri) tanımı ve ekolojik istekleri -Süs bitkileri yetiştirme ortamları, özellikleri ve dezenfeksiyonu -Süs bitkilerinin bakım ve kültürel işlemleri -Serada ve dış mekanda kesme çiçek olarak yetiştirilen temel süs bitkileri (karanfil, gül, kasımpatı, gypsophilla, glayöl, orkide, … vb) yetiştirme istekleri -Kesme çiçek olarak kullanılan süs bitkilerinin yetiştirme teknikleri, muhafazası ve pazarlanması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Süs Bitkilerinin yetiştirilmesiyle ilgili temel bilgileri edindirerek, karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını öğretmek
No Dersin Kazanımları  
1 1) Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesiyle ilgili gereksinim duyulan yetiştirme koşullarını (iç ve dış çevre koşullarını, çoğaltma ve yetiştirme ortamlarını, …vb) öğrenir ve uygular.
2 2) Süs Bitkilerinin dünya ve ülke ekonomisindeki yerini öğrenir.
3 3) Süs Bitkilerinin iç ve dış mekanda rekreasyon amaçla (süs bitkisi olarak kullanımı) ve Peyzaj Mimarisi uygulamalarında kullanımlarını öğrenir ve uygular.
4 4) Süs Bitkilerinin saksılı bitki, kesme çiçek ve yer örtücü bitki olarak yetiştirilmesini ve kullanımlarını öğrenir ve uygular.
5 5) Süs Bitkilerinin hasat edilmesini, ambalajlanmasını, depolanması ve pazarlanmasını öğrenir ve uygular.
6 -
7 -
8 -
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Süs Bitkilerinin Türkiye ve Dünyadaki bugünkü durumu
  Ön Hazırlık: Dış mekan Bitkilerinin tanıtılması
2 Süs Bitkileri üretiminin sosyo-ekonomik önemi ve tarihi gelişimi
  Ön Hazırlık: Saksılı Bitkilerin tanıtılması
3 Tek ve çok yıllık süs bitkilerinin botanik özellikleri ve süs bitkisi olarak kullanımları
  Ön Hazırlık: Kesme Çiçek Bitkilerin tanıtılması
4 Süs Bitkilerinin yetiştirme ve çoğaltma teknikleri
  Ön Hazırlık: Yetiştirme koşullarının tanıtılması
5 Süs Bitkilerinin yetiştirme ve çoğaltma teknikleri
  Ön Hazırlık: Süs Bitkileri üretim yöntemleri
6 İç mekan (salon süs bitkileri) ve dış mekan (bahçe süs bitkileri) tanımı ve ekolojik istekleri
  Ön Hazırlık: Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalar.
7 Süs bitkileri yetiştirme ortamları, özellikleri ve dezenfeksiyonu
  Ön Hazırlık: Süs Bitkilerinde Dezenfeksiyon uygulaması
8 Süs bitkilerinin bakım ve kültürel işlemleri
  Ön Hazırlık: Dış mekan süs bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
9 Serada ve dış mekanda kesme çiçek olarak yetiştirilen temel süs bitkileri ve yetiştirme istekleri
  Ön Hazırlık: İç mekan süs bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
10 Karanfil Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Karanfil bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
11 Gül Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Gül bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
12 Kasımpatı ve Gypsophilla Yetiştiriciliği .
  Ön Hazırlık: Kasımpatı bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
13 Glayöl ve Orkide Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Glayöl bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
14 Kesme çiçek olarak kullanılan süs bitkilerinin yetiştirme teknikleri, muhafazası ve pazarlanması
  Ön Hazırlık: Orkide bitkilerinin tanıtılması ve üretimlerinin yapılması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 5
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 4
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 4
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 4
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 4
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 4
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 4
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 4
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 4
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 4
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 4
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 4
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 75
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 10
Devam 0 0
Uygulama 1 5
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 2 10
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 3 3 9
Sunum 0 5 0
Proje 0 6 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 8 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 6 6
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 76    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Ders Notları. Prof:Dr.Soner KAZAZ Ankara Ünv.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Diğer Kaynaklar Floriculture. I. Cut Flowers, II- Pot Flowers. Roy A. Larson. Academic Pres Inc., 1988. -Gerbera Production. Marlin N. Rogers, Benny O. Tjia, Timber Pres., 1998. -Encyclopedia of Rose Science I-II. Thomas Debener, Serge Gudin. Elsevier Academic Pres, 2003. -Carnation Production I-II. W.D. Holley, Ralph Baker. Colaroda State University. Kendall / Hunt Publishing Company.1991. -Ball Red Book. Greenhouse Growing. Vic Ball. Geo J. Ball, Inc., 1995. -The Physiology of Flower Bulbs. August De Hertogh, Marcel Le Nard. Elsevier Science Publishers B.V., 1993. -Süs Bitkileri Yetiştiriciliği I. Musa Genç. Süleyman Demirel Ünv., Yayın No:55. 2005 -Çiçek Üretim Tekniği. Fuat Tanrıverdi. İnkilap Kitapevi. İstanbul. 1993.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında, hazırlanan ders notlarının ve ders sunuların öğrencilere verilmesi ve kaynak ders kitaplarının temini
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Vize - Final
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri