Ders Adı Üzümsü Meyveler
Ders Kodu FDY-3354
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Sultan Filiz GÜÇLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ekonomik önemi olan üzümsü meyvelerin yetiştirme tekniği, döllenme biyolojisi, yetiştirme tekniği hakkında bilgi vermek
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Üzümsü meyveleri tanıtmak, yetiştirme teknikleri hakkında bilgi vermek
No Dersin Kazanımları  
1 Üzümsü meyvelerin tarihçesini öğrenecektir
2 Çilek meyvesini, kültür tarihini, yetiştirme tekniğini, döllenme biyolojisini, kültürel işlemlerini, hasat, taşımasını öğrenecektir
3 Dut meyvesini, kültür tarihini, yetiştirme tekniğini, döllenme biyolojisini, kültürel işlemlerini, hasat, taşımasını öğrenecektir
4 Kivi meyvesini, kültür tarihini, yetiştirme tekniğini, döllenme biyolojisini, kültürel işlemlerini, hasat, taşımasını öğrenecektir
5 Kuşburnu meyvesini, kültür tarihini, yetiştirme tekniğini, döllenme biyolojisini, kültürel işlemlerini, hasat, taşımasını öğrenecektir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi
2 Çilek meyvesinin kültür tarihi, sistematiği, dünya ve Türkiye’deki üretimleri, morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri
3 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri
4 Ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, böğürtlen bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, böğürtlen bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama
5 Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri
6 Ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, ahududu bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, ahududu bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama
7 Frenk üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, frenk üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, frenk üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, frenk üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama
8 Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama
9 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama
10 Maviyemişin morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltma yöntemleri, budama - terbiye sistemleri ve diğer kültürel işlemler, hasat, muhafaza ve diğer bazı Vaccinium türlerinin tanıtımı
11 Dut meyvesinin morfolojik ve biyolojik özellikleri
12 Dut meyvesinin yetiştirme teknikleri, budama hasat ve pazarlama
13 Kuşburnu meyvesinin morfolojik ve biyolojik özellikleri, yetiştirme teknikleri, budama, hasat ve pazarlama
14 diğer üzümsü meyveler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 5
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 1
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Yılmaz, H. 2009. Çilek. Hasad yayıncılık, İstanbul. 348 s. Janick, J., R. E. Paull. 2008. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. CAB International, UK. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s.
Diğer Kaynaklar Yılmaz, H. 2009. Çilek. Hasad yayıncılık, İstanbul. 348 s. Janick, J., R. E. Paull. 2008. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. CAB International, UK. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s.
Materyal
Dökümanlar Yılmaz, H. 2009. Çilek. Hasad yayıncılık, İstanbul. 348 s. Janick, J., R. E. Paull. 2008. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. CAB International, UK. Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri