Ders Adı Fidancılıkta Mikro Üretim
Ders Kodu FDY-3352
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Zehra Babalık
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bitkilerde doku ve hücre kültürü teknikleri, Sterilizasyon teknikleri, bitki doku kültür ortamlarının çeşitleri ve hazırlanışları, bitki doku kültürlerinin uygulama alanları (mikroçoğaltım, haploid bitki üretimi, hastalıksız bitki üretimi, somatik embriyogenesis, organogenesis vb.)
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Biyoteknolojik yöntemlerden biri olan bitki doku ve hücre kültürünün genel uygulama alanlarını öğretmek, bitki doku kültürleri hakkında detaylı bilgiler kazandırmak, Dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenmek, Suni besin ortamı hazırlamayı öğrenmek, Bitki doku kültürlerinin bitki ıslahında kullanım olanaklarının öğrenmek
No Dersin Kazanımları  
1 1. Bitki Doku Kültürlerinin Uygulama Alanları hakkında bilgi sahibi olur
2 2. Bitki doku kültürü laboratuvarlarında güvenlik ve genel laboratuvar düzenini öğrenir
3 3. Sterilizasyon teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 4. Bitki doku kültür ortamlarının çeşitleri ve hazırlanışlarını öğrenir.
5 5. Kültür tipleri hakkında bilgi sahibi olur
6 6. Organogenesis hakkında bilgi sahibi olur
7 7. Hastalıksız bitki üretiminin temelleri hakkında bilgi sahibi olur.
8 8. Bitki doku kültülerinde sekonder metabolitlerin nasıl üretildiğini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bitki biyoteknolojisinde doku kültürünün önemi, Bitki doku kültür laboratuar düzeni, laboratuarda bulunması gerekli alet ve ekipmanlar
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
2 Bitki Doku Kültürlerinin Uygulama Alanları, çoğaltım, bitki ıslahı, sekonder metabolit üretimi vb.
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
3 Bitki doku kültür ortamlarının çeşitleri ve hazırlanışları
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
4 Doku Kültürlerinde Sterilizasyon, Bitkisel materyallerin Sterilizasyonu, Besin ortamının Sterilizasyonu, Diğer alet-ekipmanların sterilizasyonu
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
5 Kültür şartları. Işık isteği . Işık yoğunluğu . Günlük aydınlanma süresi . Işık kalitesi. Sıcaklık isteği
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
6 Sürgün ucu, boğum ve tomurcuk kültürleri ile çoğaltım tekniği, karşılaşılan sorunlar ve çözümler
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
7 Hastalıksız bitki üretimi, Meristem kültürü, Diğer yardımcı yöntemler, sorunlar ve çözüm önerileri
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
8 Organogenesis yöntemi ile regenerasyon, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
9 Somatik Embriyogenesis yöntemi ile regenerasyon, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
10 Haploid Bitki Üretimi, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
11 Emriyo Kültürleri; Olgunlaşmamış ve olgunlaşmış embryoların çimlendirilmesi
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
12 Kallus ve Protoplast Kültürleri, Doku kültürlerinde Somaklonal varyasyonlar ve soma klonal varyasyonları teşvik edici uygulamalar
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
13 Dokü Kültürü Teknikleri ile Sekonder metabolitlerin Üretimi
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
14 Bitkilerde stres; Abiyotik stres koşullarına dayanıklılık durumlarının doku kültürü teknikleri ile belirlenmesi
  Ön Hazırlık: Kaynak kitaptan hazırlık
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 2
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 2
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 1 5 5
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 101    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Diğer Kaynaklar Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Materyal
Dökümanlar Ders ile ilgili Sunular Bitki Biyoteknolojisi 1 (Doku Kültürü ve Uygulamaları) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri