Ders Adı Fidanlık Tesisi ve Yönetimi
Ders Kodu FDY-3351
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Sultan Filiz GÜÇLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Fidan üretim tesislerinin kurulması, yer seçimi ve dikkat edilecek hususlar, fidanlık yerinin parsellere ayrılması, fidanlık toprağının işlenmesi, hazırlanması ve gübrelenmesi, fidanlıkta münavebe, Çöğür anacı üretimi, tohum ve çelik tavalarının hazırlanması tohumların ekimi, çeliklerin dikimi, çöğür ve aşı parsellerine aktarımı ve bakımı, klonal anaç üretimi ve anaçlık parsellerin tesisi (stoolbed tesisi) ve bakımı; aşı parsellerinde fidanların bakımı, kalem damızlıklarının kurulması, aşı kaleminde aranan özellikler, aşı kalemlerinin alınması, hazırlanması, saklanması ve nakli, Göz aşılı fidan üretimi, Kalem aşılı fidan üretimi, çelikle fidan üretimi, dallı fidan üretimi, kaplı fidan üretimi, fidanlıklarda bakım işlemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, fidanların sökülmesi, boylara ayrılması ve etiketleme, hendekleme ve ambalajlama. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı 1.Fidan yetiştiriciliğinde kullanılan teknikler ve fidan üretim tesisleri hakkında bilgiler vermek , 2.Fidancılık ve ülkemizin fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinç ve genel bir bakış açısı oluşturmak
No Dersin Kazanımları  
1 1).Fidanlık tesisi ve fidanlıkta yapılaması gereken işleri öğrenir.
2 2) Fidan üretim tekniklerini öğrenir
3 Fidanlık kurulurken yer seçiminde dikkat edilecek hususları öğrenir
4 Vegetatif anaç üretimini öğrenir
5 Fidanlık tesisini fizibilite raporu olarak yapabilir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Fidan üretim tesislerinin kurulması, yer seçimi ve dikkat edilecek hususlar
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Fidanlık yerinin parsellere ayrılması, fidanlık toprağının işlenmesi, hazırlanması ve gübrelenmesi, fidanlıkta münavebe
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Anaç Kullanımı Çöğür (tohum) anaçları, Klon anaçları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Çöğür anacı üretimi, tohum tavalarının hazırlanması tohumların ekimi, çöğürlerin bakımı, çöğürlerin aşı parseline şaşırtılması
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Klonal anaç üretimi ve anaçlık parsellerin tesisi (stoolbed tesisi) ve bakımı, anaçların sökülmesi ve muhafazası, aşı parsellerine şaşırtılması
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Kalem damızlıklarının kurulması, aşı kaleminde aranan özellikler, aşı kalemlerinin alınması, hazırlanması, saklanması ve nakli
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 Aşılı Meyve Fidanı Üretimi: Göz aşılı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 Aşılı Meyve Fidanı Üretimi : Kalem aşılı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Aşısız Meyve Fidanı Üretimi : Çeliklerin doğrudan, köklendirilmesi, Daldırma, Dip sürgünü vb yöntemler
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Kaplı Meyve Fidanı Üretimi: Aşısız kaplı fidan üretimi Aşılı kaplı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Dallı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Fidanlıklarda bakım işlemleri, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Fidanların sökülmesi, boylara ayrılması ve etiketleme, hendekleme, ambalajlama, depolama ve nakliye
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 3
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 5
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 5
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 4
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 4
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 5
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 20 20
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 101    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Hartmann, H.T., Kester, D.E., Davies, Jr.F., Geneve, R.L., 1997. Plant Propagation Principles and Practies. Sixth Edition, Prentice Hall, New Jersey. Yılmaz, M. 1992. Modern Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukuova Üni Yayınları Hepaksoy, S. 2008.Meyve Fidanı Yetiştirilmesi Kitap: Genel meyvecilik. (Editör: r. Gerçekcioğlu, Ş. Bilgener, A. Soylu) (S:155-190) Nobel Yayın No:1280
Diğer Kaynaklar Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture. 3rd ed. Timber Press Inc., Portland, Oregon, USA. Anonim 2005. Meyve fidanı üretimi. Tarım Ve Köy işleri Bakanlığı Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Ent. Yayınları
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Ara sınav ve Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri