Ders Adı Sert Kabuklu Meyve Türleri
Ders Kodu FDY-3254
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Sultan Filiz GÜÇLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sert kabuklu meyve türlerinden ceviz, fındık, antepfıstığı, badem ve kestanenin kültür tarihi; ekonomik önemi; meyve özellikleri ve besin değeri; sistematikteki yeri, kökeni, türleri, pomolojik sınıflandırması ve çeşitleri; morfolojik ve biyolojik özellikleri; çevresel istekleri; yetiştiriciliği; uygulanan kültürel ve teknik işlemler ve derim ve muhafazası konularında bilgi verilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Türkiye’de ve dünyada yetişen sert kabuklu meyve türlerinden ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı, kestane yetiştiriciliği, üretimi ve depolanması konularını incelemek.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Sert kabuklu meyve türlerini tanır, Türkiye ve dünyadaki üretim, ihracat ve ithalat değerlerini öğrenir.
2 2) Sert kabuklu meyvelerin kültür tarihini, ekonomik önemini, meyve özelliklerini ve besin değerlerini öğrenir.
3 3) Sert kabuklu meyve türlerinin yetiştiriciliğini, uygulanan kültürel ve teknik işlemlerini ve derim ve muhafazasını öğrenir.
4 4)Sert kabuklu meyvelerin kökenini, sistematikteki yerini ve çeşitlerini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Cevizin kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, cevizin pomolojik yönden sınıflandırılması ve çeşitleri, yerli ve yabancı bazı ceviz çeşitleri ve özellikleri
2 Cevizin morfolojik ve biyolojik özellikleri, cevizin döllenme biyolojisi, meyvenin büyüme ve gelişmesi
3 Cevizin çoğaltılması ve anaçları, derimi ve muhafazası
4 Fındığın kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, fındığın pomolojik yönden sınıflandırılması ve çeşitleri, yerli ve yabancı bazı fındık çeşitleri ve özellikleri
5 Fındığın morfolojik ve biyolojik özellikleri, fındığın döllenme biyolojisi, fındığın çevresel istekleri
6 Fındık yetiştiriciliği, fındıklarda derim, harman, muhafaza, kırma, seçme, boylama ve ambalajlama
7 Antep fıstığının kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, antep fıstığının pomolojik yönden sınıflandırılması ve çeşitleri
8 Antep fıstığının morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi, çiçek ve meyve dökümleri, Antep fıstığında periyodisite
9 Antep fıstığının çevresel istekleri, yetiştiriciliği, çoğaltılması ve anaçları, Antep fıstığının derim, harman, muhafazası ve dış kabuğunun çıkarılarak piyasaya arzı
10 Bademin kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, pomolojik sınıflandırılması ve çeşitleri
11 Bademin morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi ve çevresel istekleri
12 Bademin çoğaltılması ve anaçları, bademin derimi, muhafazası ve kırma işlemi
13 Kestanenin kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, pomolojik sınıflandırması ve çeşitleri, kestanenin morfolojik ve biyolojik özellikleri
14 Kestanenin döllenme biyolojisi, çevresel istekleri, kestane yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları, kestanenin derimi ve meyvelerin muhafazası
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 5
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 48    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu 1) Soylu, A., 2006, Ilıman İklim Meyveleri II, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, III. Baskı, No:72, Bursa 2) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004, Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yaınları, No: 556 3) Koyuncu, M. A., 1996, Van Gölü Çevresinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Ceviz Tiplerinin Depolanması Üzerine Çalışmalar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı,Van (Basılmamış) 4) Baş, F., 1990, Önemli Fındık Çeşitlerinin Sıcaklık ve Nem Koşullarında Muhafazaları Üzerine Bazı Ambalaj Malzemelerinin Etkileri, Ankara Üniversitesi, Ankara (Basılmamış)
Diğer Kaynaklar 1) Anonymous, 2006. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). (http://www.fao.org.tr) 2) Anonim, 2002. DİE, Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer).
Materyal
Dökümanlar Dönem başında ders kitapları ve diğer kaynakların temini
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir.
Sınavlar Ödev, Ara sınav, Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri