Ders Adı Bodur Meyve Bahçe Tesisi ve Yönetimi
Ders Kodu FDY-3253
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Sultan Filiz GÜÇLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bodurluğun tanımı ve mekanizması, bodur meyve yetiştiriciliğinin gerekleri, bodurluğu sağlama yöntemleri, bodur meyve anaçları ve çeşitleri, bahçelerde uygulanan sık dikim sistemleri ve ağaçlara verilen terbiye şekilleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bodur meyve yetiştiriciliğinin temel prensiplerini öğretmek
No Dersin Kazanımları  
1 1.Bodurluğun tanımı ve mekanizmasını bilir
2 2.Bodur meyve yetiştiriciliğinin gereklerini ve pratik esaslarını bilir
3 3. Bodur meyve anaçlarını ve çeşitlerini bilir
4 4.Sık dikim uygulanan bahçelerde kullanılan budama ve terbiye sistemlerini bilir
5 Bahçe tesis ederken dikkat edilecek hususları öğrenir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bodur meyve yetiştiriciliğinin amacı, avantaj ve dezavantajları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Bodurluğun mekanizması, bodurluk mekanizmasında etkili olan faktörler
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Meyve ağaçlarını bodurlaştırma yolları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Bodurlaştırıcı anaçlar
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Bodurlaştırıcı anaçlar
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Bodur çeşitler
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 Bodur meyve yetiştiriciliğinin gerekleri ve pratik esasları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 Bahçelerde klasik dikim, yarı sık dikim ve sık dikim sistemleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Bodur meyve yetiştiriciliğinin geleneksel meyve yetiştiriciliği ile bodur meyve yetiştiriciliğinin ekonomik karşılaştırılması
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Sık dikim uygulanan bahçelerde kullanılan budama ve terbiye sistemler ile destek sistemleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Bodur elma yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Bodur kiraz yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Bodur armut yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Ödevlerin değerlendirilmesi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 2
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 5
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 2
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 2
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 4
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 2
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 5
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 3
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 12 2 24
Ödevler 1 3 3
Sunum 1 5 5
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 80    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu 1.Forshey, C.G., Elfving, D.C., Stebbins, R.L., 1992. Training and Pruning Apple and Pear Trees. ASHS, 113 South West Street, Suite 400 Alexandria, Virginia 2.Öz, F., Büyükyılmaz, M., Burak, M., 1995. Bodur Meyve Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. 3.Childers, N.F., Morris, J.R., Sibbet, G.S., 1995. Modern Fruit Science. Horticultural Publications. Gainesville, Florida. 4. Barritt, 1992. High density orchard manangement.
Diğer Kaynaklar 1Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture. 3rd ed. Timber Press Inc., Portland, Oregon, USA.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek derse aktif katılımı sağlamak, öğrencinin bilgi toplama, rapor hazırlama ve sunma becerisini geliştirmek.
Sınavlar Vize , Quiz ve Final
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri