Ders Adı Örtüaltı Yetiştiriciliği
Ders Kodu FDY-3154
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) -
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Türkiye’de örtü altı meyve yetiştiriciliğine genel bakış, Çilek, Muz ve Üzüm türlerinin sınıflandırılması, anavatanı ve dünya üzerinde yayılışı, örtü altında yetiştiricilik durumları, morfolojik ve biyolojik özellikleri, pomoljik sınıflandırma ve örtü altında yetiştirilen önemli çeşitleri, çiçeklenme ve tozlanma, sulama gübreleme budama, iklimlendirme hasadı ve muhafazası
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Türkiye’de örtüaltında yetişen meyve türlerinin( çilek, muz ve üzüm )yetiştiriciliği ve üretimi konularını öğretmek.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Dünya ve Türkiye’de yetiştiriciliğin yapıldığı alanları, üretimi, ihracat ve ithalat değerlerini öğrenir.
2 2) Sera tiplerini ve seraların sınıflandırılmasını öğrenir
3 3) Sistematikteki yeri ve pomolojik sınıflandırılmasını, morfolojik ve biyolojik özelliklerini, döllenme biyolojilerini bilir.
4 4) Örtü altı yetiştirme tekniklerini öğrenir.
5 5) Topraksız tarımı ve topraksız tarım sistemlerini öğrenir
6 -
7 -
8 -
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ülkemizde örtü altı meyve yetiştiriciliği, örtü altında meyve yetirticiliğinin önemi, örtü altı yapıları ve yetiştirme teknikleri
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
2 Seralarda tozlanma, döllenme ve meyve tutumuna yardım (hormon uygulamaları, bambus arıları) dondan koruma, bitki koruma, iyi tarım uygulamaları
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
3 Çilek yetiştiriciliğinin önemi, tarihçesi, sistematikteki yeri, morfolojisi, fizyolojisi, biyolojisi,
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
4 Çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
5 Alçak tünellerde çilek yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
6 Yüksek tünellerde (Plastik seralarda) ve cam seralarda çilek yetirticiliği
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
7 Topraksız kültür yöntemi ile çilek yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
8 Muzun anavatanı, tarihçesi, sistematikteki yeri, dünya ve Türkiye’de üretimi morfolojisi, fizyolojisi, biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri,
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
9 Muzun ekolojik istekleri, örtü altında dikim zamanı ve dikim aralıkları, dikim, sulama, gübreleme bakım işleri, hasat, ambalajlama ve muhafazası
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
10 Muzda verimi artırıcı uygulamalar, hastalık ve zararlılar, Muz hasadı ve olgunlaştırma
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
11 Örtü altı üzüm yetiştiriciliğinin bugünkü durumu, asmanın sistematiği, morfolojik ve biyolojik özellikleri, örtül atında yetiştirilen çeşitleri ve özellikleri
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
12 Omcaların üzerini plastik örtülerle örtme, toprak hazırlığı ve dikim, budama, çiçeklenme tozlanma, seyreltme,
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
13 Sulama gübreleme, iklimsel düzenleme, yıllık bakım işlemleri, hasadı
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
14 Örtü altında aşılı meyve fidanı üretimi
  Ön Hazırlık: Değişik ders kitapları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 3
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 2
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 3
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 3
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 5
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 3
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 8 16
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 92    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Çelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, Ankara Çelik,S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt-1. 426 s, Tekirdağ Uzun, İ. 2004. Bağcılık.(El KitabI) Hasad yayıncılık Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. A.Ü. Zir. Fak. Yay. 984. Ankara Kozak B., 2003. Muz Yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Anamur Odası İşbirliği ile
Diğer Kaynaklar Anonymous, 2009. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). (http://www.fao.org.tr) Anonim, 2009. DİE, Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). Örtü altında gelişmeler Y. Tüzel, A. Gül, H.Y. Daşgan, M. Özgür, N. Özçelik, H.F. Boyacı, A. Ersoy
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek derse aktif katılımı sağlamak, öğrencinin bilgi toplama, rapor hazırlama ve sunma becerisini geliştirmek.
Sınavlar Ara sınav : 1 Ouiz:1 Yılsonu Sınavı: 1
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri