Ders Adı Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması
Ders Kodu FDY-3153
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Zehra BABALIK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Meyve,asma ve süs bitkileri türleri fidanlarının ambalajlanması, paketlenmesi, nakliyesi ve pazarlanması. Bahçe ürünlerinin (Meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bahçe ürünlerinin genel özellikleri (yapısal özellikler, mekanik direnç, pazarlama tekniğine ilişkin özellikler, besin değeri) biyokimyasal yapı, fizyolojik gelişmeler, paketleme evleri ve depolar; önemli meyve, asma ve süs bitkileri türleri fidanlarının ambalajlanması, paketlemesi ve nakliyesi, pazarlaması, fidancılıkta özel muhafaza teknikleri, fidanların dış koşullarda ve soğuk depolarda muhafazasında istenen özellikler
No Dersin Kazanımları  
1 Pazarlamanın ülke ekonomisine, üreticiye ve tüketiciye yararlarını öğrenir.
2 Meyvelerin yapısında bulunan temel bileşenleri öğrenir.
3 Hasat zamanını, hasat tekniğini, paketleme evi uygulamalarını ve ambalajlamayı öğrenir.
4 Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişimleri öğrenir.
5 Hasattan sonra meyvelerde görülen bozulmaları öğrenir.
6 Bahçe ürünlerinin taşınmasını ve lojistik aşamalarını öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Çiçeklenme, meyve tutumu, meyve şeklinin, meyve özgül ağırlığının ve meyvenin gelişmesi, meyve gelişme eğrileri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
2 Hücresel gelişmeler, hücre beslenmesi, meyve oluşumu ve gelişiminde bitkisel hormonların rolü, meyve tutum ve gelişmesini etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
3 Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
4 Meyve olgunlaşması, absisyon olayı ve dökümler, hasat önü dökümü ve önlenmesi, dökümün kolaylaştırılması
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
5 Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
6 Hasat, hasat olumu, yeme olumu, erken ve geç hasatın sakıncaları
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
7 Hasat zamanının saptanması, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi, hasat şekilleri ve yöntemleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
8 Paketleme evi, paketleme evi işlemleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
9 Depolamanın tanımı, amacı ve önemi, depo tipi, yeri, kuruluşu ve depo giderleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
10 Hasat sonrası dönemde etkili olan faktörler, depolama sistemleri, basit depolama sistemi, basit depolama sisteminde etkili ortam faktörleri ve yapılışı
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
11 Termik makinalarla soğutulan depolar ve bu depolarda etkili ortam faktörleri, soğutma ve soğutucu maddeler, soğutmada önemli terimler ve soğutma sisteminin önemli bölümleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
12 Evaparatör yüzeyinin soğutmadaki önemi, evaparatör yüzeyinin yetersiz olması durumunda karşılaşan sorunlar, soğutma sisteminin çalışması, doğrudan ve dolaylı soğutma, ön soğutmanın önemi ve şekilleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
13 Kontrollü atmosferde depolama, kontrollü atmosferde etkili ortam faktörleri ve bu faktörlerin ayarlanması, kontrollü atmosferde dinamik sistemin uygulanışı
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
14 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri
  Ön Hazırlık: Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması-İsmail Karaçalı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 5
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 4
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 5
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 2
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 3
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 4
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 4
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 4
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 2
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494.
Diğer Kaynaklar Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494.
Materyal
Dökümanlar Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri