Ders Adı Genel Bağcılık
Ders Kodu FDY-3152
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Zehra BABALIK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bağcılığın tarihi,ve coğrafi yayılışı, Türkiye bağ bölgeleri, eski ve yeni bağcılık, üzümün besin değeri, asmanın gelişimini etkileyen ekolojik faktörler, asmanın morfolojisi, fizyolojisi, asmanın çoğaltılması, asmalarda budama ve terbiye şekilleri, bağ kurma tekniği, bağlarda toprak işleme, gübreleme ve sulama gibi kültürel işlemler. Üzümlerin hasadı, ambalajı ve pazara hazırlanması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Aşılı ve aşısız asmanın tanıtımı yapılmakta, bir bağ tesisine yönelik, ekolojik ve ekonomik gereklilikler ile bağ dikilecek bir alanda yer hazırlığı, fidan dikimi, budama, terbiye, yıllık bakım işleri, ürünün hasadı ve pazara hazırlanması gibi konular açıklanacaktır. Dünyada ve Türkiyede bağcılığın genel durumu ve gelişme perspektifleri verilecektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Asma türlerini tanır, bağcılık kültürüne yönelik üzüm çeşitleri ile asma anaçlarının özellikleri konusunda bilgiler kazanır.
2 Dünyada ve Türkiyede yapılan bağcılık konusunda bilgi sahibi olur.
3 Asmada büyüme ve gelişmenin morfolojik, anatomik ve fizyolojik özellikleri konusunda bilgiler kazanır.
4 Bağ tesisi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Asma hastalık ve zararlılarını tanır.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Asmanın anavatanı ve türleri, bağcılığın tarihçesi ve dünya üzerinde yayılışı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Üzümlerin sistematik ve ticari sınıflandırılması, sofralık, kurutmalık, şaraplık-şıralık üzümlerin özellikleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Dünyada ve Türkiyede üzüm üretimi, ihracat ve ithalat, ekonomik önemi ve üzümün besin değeri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Asmanın ekolojik istekleri, iklim istekleri ve toprak yapısı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Asmanın morfolojik yapısı, kök sistemi ve sürgün sistemi,
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Asmanın çoğaltılması I, eşeyli, çoğaltma, çelikle çoğaltma
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 Asmanın çoğaltılması II, aşıyla çoğaltma, daldırma ile çoğaltma, doku kültürü ile çoğaltma
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 Aşılı asma fidanı üretimi ve aşısız asma fidanı üretiminin aşamaları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Amerikan asma anaçlarının özellikleri, filokseranın biyolojisi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, anaç ve çeşit seçimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Bağlarda dikim, açık köklü fidanların dikimi, tüplü fidanların dikimi
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Bağlarda kullanılan önemli terbiye şekilleri ve destek sistemleri, şekil budamaları
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Bağlarda yaz budaması ve önemli kültürel işlemler (toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Üzümlerin hasatı, muhafazası, kurutulması ve pazara hazırlanması
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 1
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 5
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 3
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 5
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 3
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 3
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 1
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 80    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Çelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt-1. 426 s, Tekirdağ. Cangi, R., Yağcı, A., Doğan, A., Uyak, C. Asma Fidanı Üretim Tekniği. Elektronik yayın. Erişim tarihi 03.10.2017. https://tr.scribd.com/document/357464367/asma-fidan%C4%B1-uretim-tekni%C4%9Fi
Diğer Kaynaklar Çelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt-1. 426 s, Tekirdağ. Cangi, R., Yağcı, A., Doğan, A., Uyak, C. Asma Fidanı Üretim Tekniği. Elektronik yayın. Erişim tarihi 03.10.2017. https://tr.scribd.com/document/357464367/asma-fidan%C4%B1-uretim-tekni%C4%9Fi
Materyal
Dökümanlar Çelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan Y., Marasalı,B., Söylemezoğlu, G.1998.Genel Bağcılık Sunfidan Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253 s, AnkaraÇelik,S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt-1. 426 s, Tekirdağ. Cangi, R., Yağcı, A., Doğan, A., Uyak, C. Asma Fidanı Üretim Tekniği. Elektronik yayın. Erişim tarihi 03.10.2017. https://tr.scribd.com/document/357464367/asma-fidan%C4%B1-uretim-tekni%C4%9Fi
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri