Ders Adı Laboratuvar Tekniği
Ders Kodu BHU-3138
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Zehra BABALIK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Laboratuvar araç-gereç ve cihazlarının kullanılmasının öğretilmesi, laboratuvar kurallarının anlatılması ve uygulatılması, genel analiz yöntemleri ve çözeltilerin nasıl hazırlanılacağının öğretilmesini içerir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Fiziksel, kimyasal ve enstrumantal analizlerin yapılmasında temel laboratuvar teknikleri, laboratuvarda çalışma güvenliği ve laboratuvar alet ve ekipmanları hakkında bilgi ve donanıma sahip kişilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Labotaruvar çalışmalarında dikkat edilecek hususları öğrenir ve laboratuvar düzeni hakkında bilgi sahibi olur.
2 Laboratuvarda kullanılan cam malzemeleri, temel ekipmanları ve kimyasal maddeleri öğrenir.
3 Genel analiz yöntemlerini (buharlaştırma, çöktürme vs) öğrenir.
4 Konsantrasyonu verilen çözeltiyi hazırlayabilir.
5 Konsantrasyonu bilinen çözeltiden farklı bir çözelti hazırlayabilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Laboratuvar tanımı ve labotaruvar çalışmalarında dikkat edilecek hususlar.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Laboratuvar düzeni.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Kimyasal maddeler ve laboratuvarda ilkyardım.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Laboratuvarda kullanılan cam malzemeler.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Kimyasal madde etiket bilgisi.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 Terazilerin kullanılması (tartım nasıl yapılır?).
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 Laboratuvarın ve cam malzemelerin temizliği.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Genel analiz yöntemleri (buharlaştırma, çöktürme vs).
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Çözeltiler ve Çözeltilerde Konsantrasyon (% çözeltiler).
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Molar çözeltiler.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Ppm çözeltiler.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Deriştirme ve seyreltme.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Konsantrasyonu verilen çözeltiyi hazırlama.
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Atatürk ilkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda bilgilidir 1
2 Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir ve etkin iletişim becerisine sahiptir 2
3 Orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir 1
4 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerini bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. Meyve ıslahı konusunda bilgi sahibidir. 1
5 Bitkilerde hücre ve organ yapısı, yaşamsal faaliyetler, bitki-su toprak ilişkisi, meteorolojik olaylar, bitki ekolojisi ve çevre sorunları ile organik tarım ilkeleri konularında temel bilgiye sahip olur. 1
6 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin fidanlarını çoğaltır, depolar, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar. Tohumculuk tekniği hakkında bilgi sahibidir. 1
7 Sulama metodları, toprak tipleri ve toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme, konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar. 1
8 Meyve, Bağ ve Süs Bitkilerinin hastalık ve zararlıları ile yabancı otları tanır ve mücadelesini yapar. 1
9 Yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır. 1
10 Bahçe tarımı yapan işletmelerinin üretim planlaması ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 1
11 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama faaliyetleri sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, problemi ve kapsamını tanımlar, mevcut olanakları değerlendirir, problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir ve problemi en uygun yöntemle çözer. 1
12 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar. 2
13 Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 14 1 14
Ara Sınavlar 1 17 17
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 18 18
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 119    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Evrensel, S.S., 2015. Laboratuvar Teknikleri. 186 s. Laboratuvar Güvenliği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi. Kimya Mühendisliği Yayınları.
Diğer Kaynaklar Evrensel, S.S., 2015. Laboratuvar Teknikleri. 186 s. Laboratuvar Güvenliği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi. Kimya Mühendisliği Yayınları.
Materyal
Dökümanlar Evrensel, S.S., 2015. Laboratuvar Teknikleri. 186 s. Laboratuvar Güvenliği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi. Kimya Mühendisliği Yayınları.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri