Ders Adı Kanatlı Hayvan Hastalıkları
Ders Kodu LVT-3255
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğretim Görevlisi Mustafa ASLAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kuluçka bilgisi ve kuluçkahane yönetimi, devekuşu, bıldırcın, pekin ördeği, kaz, sülün ve keklik yetiştiriciliği, kanatlı barınak ve ekipmanları, başlıca kanatlı hastalıkları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Çeşitli kanatlı enfeksiyonları (Tavuk, Hindi, Deve Kuşu), aşılamalar, nekropsi ve hijyenik tedbirler hakkında ayrıntılı bilgiler vermek.
No Dersin Kazanımları  
1 Hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri sıralar
2 Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler
3 İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisini tekrarlar
4 İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisini tekrarlar
5 Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler
6 Hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri sıralar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kanatlıların Anatomi ve Biyolojisi
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
2 Kümes , Kanatlı ve Yumurta Hijyeni
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
3 Kanatlı hastalıklarında bulaşma yolları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
4 Nekropsi teknikleri
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
5 Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
6 Kanatlı bakteriyel enfeksiyonları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
7 Kanatlı bakteriyel enfeksiyonlarından Korunma
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
8 Ders tekrarı ve Arasınav
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
9 Kanatlı viral enfeksiyonları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
10 Kanatlı viral enfeksiyonları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
11 Kanatlı paraziter enfeksiyonları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
12 Kanatlı hayvanlarda aşılama teknikleri
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
13 Enfeksiyöz olmayan kanatlı hastalıkları
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
14 Kanatlılarda kan alma teknikleri
  Ön Hazırlık: ders notları ve internet dokümanlarından hazırlık
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Öncelikli olarak çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak 1
2 Laboratuar cihazların bakımlarını düzenli yaptırmak ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak 1
3 Laboratuar eksiklerini belirlemek ve istekte bulunmak 1
4 Hastadan biyolojik materyalleri (kan, idrar, kültür vs.) almak 4
5 Hastadan alınan örneklerin uygun şartlarda saklanması ve muhafazasını sağlamak 4
6 Materyalleri analize hazırlamak 3
7 Materyal analizlerini ( biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik hematolojik vs.) yapmak 3
8 Materyal analiz sonuçlarını kontrol etmek 3
9 Materyal analiz sonuçlarını laboratuar uzmanına ulaştırmak. 3
10 Mesleki teknolojik gelişmeleri izlemek 5
11 İnsan ve hayvan haklarını unutmadan şefkatle hastalara yaklaşmak ve psikolojilerini anlamaya gayret ederek çalışmak. 3
12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanmak, pratik testler uygulamak, veterinerlik alanında sürü tedavisi, aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışmak. 3
13 Binicilik ve at yetiştiriciliği konusunda bilgiler edinmek 1
14 Hayvancılıkta verimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak 5
15 Hasta bakımı, ilkyardım ile hekim ve veteriner hekim tarafından önerilmiş tedavi yollarının en etkili ve hızlı biçimde uygulamak. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ders notları ve internet dokümanları
Diğer Kaynaklar Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ders notları ve internet dokümanları
Materyal
Dökümanlar Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ders notları ve internet dokümanları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri