Ders Adı Hijyen ve Sanitasyon
Ders Kodu LVT-3205
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Semiha Ergin
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kişisel hijyen, temizlik maddeleri ve işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon kuralları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Mikroorganizma kavramını öğrenir. Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibidir. Mutfakta uygulanması gereken hijyen kurallarını öğrenir ve bunların neden gerekli olduğu konusunda bilgi sahibidir. Gıda üretim ve işleme alanlarındaki hijyen kurallarını bilir.
No Dersin Kazanımları  
1 Hijyen ve sanitasyon terimlerini kavrar.
2 Hijyen ve temizliğin aynı anlamlada kullanılmadığını öğrenir. Hijyenle gözle görülmeyen mikroorganizmalrın ortamdan yok edildiğini kavrar.
3 Sterilizasyon yöntemlerini öğrenir. Işınla, buharla ve kuru ısıl işlemle sterilizasyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 Dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenir. fiziksel ve kimyasal yöntemlerle dezenfeksiyonun nasıl yapılacağını kavrar
5 Dezenfektan ve antiseptiklerin mikroorganizmalara etki mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur
6 su hijyeni ve işletme hijyeni hakkında bilgi sahibi olur.
7 Kişisel hijyenin önemini kavrar. El yıkama tekniklerini öğrenir. Kişisel hijyen önlemleriyle mikroorganizmalardan nasıl korunacağı hakkında bilgi sahibi olur
8 Personel hijyeninin önemini kavrar. Çapraz bulaşmayla nasıl baş edileceğini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Hijyen tanımı ve önemi, sanitasyon tanımı
2 hijyen tanımı ve önemi, sanitasyon tanımı
3 Sterilizasyon yöntemleri
4 Dezenfektan yöntemleri
5 su hijyeni ve işletmelerde hijyen
6 su hijyeni ve işletmelerde hijyen
7 Alet ve ekipman hijyeni
8 Ara Sınav
9 Kişisel hijyen ve önemi
10 Personel hijyeni ve önemi
11 Personel hijyeni ve önemi
12 temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
13 temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
14 temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Öncelikli olarak çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak 3
2 Laboratuar cihazların bakımlarını düzenli yaptırmak ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak 2
3 Laboratuar eksiklerini belirlemek ve istekte bulunmak 2
4 Hastadan biyolojik materyalleri (kan, idrar, kültür vs.) almak 2
5 Hastadan alınan örneklerin uygun şartlarda saklanması ve muhafazasını sağlamak 2
6 Materyalleri analize hazırlamak 2
7 Materyal analizlerini ( biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik hematolojik vs.) yapmak 2
8 Materyal analiz sonuçlarını kontrol etmek 2
9 Materyal analiz sonuçlarını laboratuar uzmanına ulaştırmak. 2
10 Mesleki teknolojik gelişmeleri izlemek 4
11 İnsan ve hayvan haklarını unutmadan şefkatle hastalara yaklaşmak ve psikolojilerini anlamaya gayret ederek çalışmak. 1
12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanmak, pratik testler uygulamak, veterinerlik alanında sürü tedavisi, aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışmak. 2
13 Binicilik ve at yetiştiriciliği konusunda bilgiler edinmek 1
14 Hayvancılıkta verimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak 1
15 Hasta bakımı, ilkyardım ile hekim ve veteriner hekim tarafından önerilmiş tedavi yollarının en etkili ve hızlı biçimde uygulamak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 70    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Ankara Üniversitesi veterinerlik fakültesi Hijyen ve sanitasyon ders notları Prof. Dr T.Haluk ÇELİK
Diğer Kaynaklar Hijyen ve Sanitasyoni, Anadolu Üniversitesi Yayınları
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar vize- final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri