Ders Adı Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme
Ders Kodu LVT-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğrt. Gör. Mustafa ASLAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği besin maddeleri yağlar proteinler karbonhidratlar yemler yemlerin sınıflandırılması kaba yemler kaba yeşil yemler kaba kuru yemler silajlar konsantre yemler tahıllar küspeler süt ineklerinin beslenmesi besi sığırlarının beslenmesi koyun ve keçilerin beslenmesi bilgisayarlı rasyon programının hazırlanması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yemler hakkında genel bilgi ve çiftlik hayvanlarının beslenmesi
No Dersin Kazanımları  
1 besin maddelerinin tanımlanması
2 yemlerin sınıflandırılması
3 yem içeriklerinin anlatılması
4 yem analizlerinin yapımı
5 yem analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
6 süt ineklerinin beslenmesi
7 besi sığırlarının beslenmesi
8 koyun keçilerin beslenmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yem bilgisine giriş ve yemlerde bulunan besin maddeleri ve hayvan türlerine göre metabolizmaları
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
2 Sulu Kaba yemler
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
3 Kuru Kaba yemler
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
4 Konsantre yemler
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
5 Konsantre yemler
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
6 Yem katkı maddeleri ve biyoteknoloji
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
7 Yem katkı maddeleri ve biyoteknoloji
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
8 Ara sınav ve konu tekrarı
 
9 Karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
10 Karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
11 Süt sığırı beslenmesinin temel ilkeleri
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
12 Süt sığırı beslenmesinin temel ilkeleri
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
13 Besi sığırı ,koyun ,keçi beslenmesinin temel ilkeleri
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
14 Kanatlı beslenmesinin temel ilkeler
  Ön Hazırlık: ders notlarının gözden geçirilmesi ve konu il ilgili araştırma
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Öncelikli olarak çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak 2
2 Laboratuar cihazların bakımlarını düzenli yaptırmak ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak 2
3 Laboratuar eksiklerini belirlemek ve istekte bulunmak 2
4 Hastadan biyolojik materyalleri (kan, idrar, kültür vs.) almak 1
5 Hastadan alınan örneklerin uygun şartlarda saklanması ve muhafazasını sağlamak 1
6 Materyalleri analize hazırlamak 2
7 Materyal analizlerini ( biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik hematolojik vs.) yapmak 1
8 Materyal analiz sonuçlarını kontrol etmek 1
9 Materyal analiz sonuçlarını laboratuar uzmanına ulaştırmak. 2
10 Mesleki teknolojik gelişmeleri izlemek 3
11 İnsan ve hayvan haklarını unutmadan şefkatle hastalara yaklaşmak ve psikolojilerini anlamaya gayret ederek çalışmak. 3
12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanmak, pratik testler uygulamak, veterinerlik alanında sürü tedavisi, aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışmak. 2
13 Binicilik ve at yetiştiriciliği konusunda bilgiler edinmek 1
14 Hayvancılıkta verimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak 5
15 Hasta bakımı, ilkyardım ile hekim ve veteriner hekim tarafından önerilmiş tedavi yollarının en etkili ve hızlı biçimde uygulamak. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 20 3 60
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 102    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu yemler ve teknolojisi, süt ineklerinin beslenmesi Behiç COŞKUN Erdoğan ŞEKER Fatma inal
Diğer Kaynaklar yemler ve teknolojisi, süt ineklerinin beslenmesi Behiç COŞKUN Erdoğan ŞEKER Fatma inal
Materyal
Dökümanlar yemler ve teknolojisi, süt ineklerinin beslenmesi Behiç COŞKUN Erdoğan ŞEKER Fatma inal
Ödevler süt ineklerinin beslenmesi, buzağıların beslenmesi, kanatlı beslemesi, besi sığırlarının beslenmesi, koyun, keçi beslemesi, bilgisayarlı rasyon programı hazırlama
Sınavlar ders notları ve internet
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri