Ders Adı Genel Zootekni
Ders Kodu LVT-3103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Demet Gökdere
Dersin Yardımcıları Derste sözlü anlatım ödev, projeksiyon cihazı kullanılır
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Dünya ve Türkiye Hayvancılığına Genel Bakış-Başlıca Yetiştiricilik Tanımları (Zootekni, Evciltme, Tür, Irk, Hibridasyon)-Irk Özellikleri ve Irkların Sınıflandırılması-Türkiye Hayvan Irklarının Bölgesel Dağılımı-Morfolojik ve Fizyolojik Irk Özellikleri-Hayvan Irkları ve Özellikleri-Sütçü Sığır Irk Hayvanların Genel Özellikleri-Hayvanlarda Verimler, Verim Özellikleri ve Bunları Etkileyen Faktörler -Çevre ve Hastalıklara Direnç-Etçi Sığır Irk Hayvanların Genel Özellikleri-Keçi Irklarının Genel Özellikleri- Koyun Irklarının Genel Özellikleri-Köpek Irklarının Genel Özellikleri-Kedi Irklarının Genel Özellikleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Evcil hayvanlar ile ilgili temel bilgiler verilerek, hayvancılık kültürünü oluşturmak ve yerleştirmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Türkiye hayvancılığını türler temelinde algılayabilme
2 Çiftlik hayvanı türlerinden sığır, koyun, keçi, kedi, köpek yetiştiriciliği ve ıslahının temelini kavrayabilme
3 Tarım işletmesi bünyesinde hayvancılığın yerini öğrenebilme
4 Yetiştirilmesi gerekli türleri belirleyebilme
5 Dünya ve Türkiye’de Hayvancılık, Zootekni ve Tanımlar, Döl ve Süt Verimi, Et, Yumurta ve Yapağı Verimi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dünya ve Türkiye Hayvancılığına Genel Bakış
2 Başlıca Yetiştiricilik Tanımları (Zootekni, Evciltme, Tür, Irk, Hibridasyon)
3 Irk Özellikleri ve Irkların Sınıflandırılması
4 Türkiye Hayvan Irklarının Bölgesel Dağılımı
5 Morfolojik ve Fizyolojik Irk Özellikleri
6 Hayvan Irkları ve Özellikleri
7 Çevre ve Hastalıklara Direnç
8 Hayvanlarda Verimler, Verim Özellikleri ve Bunları Etkileyen Faktörler
9 Sütçü Sığır Irk Hayvanların Genel Özellikleri
10 Etçi Sığır Irk Hayvanların Genel Özellikleri
11 Keçi Irklarının Genel Özellikleri
12 Koyun Irklarının Genel Özellikleri
13 Kedi Irklarının Genel Özellikleri
14 Köpek Irklarının Genel Özellikleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Öncelikli olarak çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak 1
2 Laboratuar cihazların bakımlarını düzenli yaptırmak ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak 1
3 Laboratuar eksiklerini belirlemek ve istekte bulunmak 1
4 Hastadan biyolojik materyalleri (kan, idrar, kültür vs.) almak 1
5 Hastadan alınan örneklerin uygun şartlarda saklanması ve muhafazasını sağlamak 1
6 Materyalleri analize hazırlamak 1
7 Materyal analizlerini ( biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik hematolojik vs.) yapmak 1
8 Materyal analiz sonuçlarını kontrol etmek 1
9 Materyal analiz sonuçlarını laboratuar uzmanına ulaştırmak. 1
10 Mesleki teknolojik gelişmeleri izlemek 3
11 İnsan ve hayvan haklarını unutmadan şefkatle hastalara yaklaşmak ve psikolojilerini anlamaya gayret ederek çalışmak. 2
12 Her türlü arazi ve doğa şartında teknik donanımı kullanmak, pratik testler uygulamak, veterinerlik alanında sürü tedavisi, aşı uygulamaları konusunda hızlı ve verimli çalışmak. 2
13 Binicilik ve at yetiştiriciliği konusunda bilgiler edinmek 1
14 Hayvancılıkta verimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak 5
15 Hasta bakımı, ilkyardım ile hekim ve veteriner hekim tarafından önerilmiş tedavi yollarının en etkili ve hızlı biçimde uygulamak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 125    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Slayt notları
Diğer Kaynaklar Slayt notları
Materyal
Dökümanlar Slayt notları
Ödevler
Sınavlar Slayt notları
Materyal Diğer İnternet sitesi
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri