Ders Adı Gıda Endüstrisi Makineleri
Ders Kodu GIT-3207
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Selçuk Yılmaz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan alet ekipmanlar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda endüstrisinde kullanılan makineler ve teknolojileri hakkında bilgi vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkelerin benimsenmesi
2 Hammadde hazırlık makinelerinden tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri ve sınıflama ve ayırma makinelerinin çalışma prensiplerinin benimsenmesi
3 Üretim makinelerinden karıştırma ve karışımlama makineleri, boyut küçültme makinelerinin çalışma prensiplerinin benimsenmesi
4 Isıl işlem makine ve ekipmanlarından evaporatorler, dearatörler, deodorizatörler, kondensörler, haşlama, kızartma, pişirme ve kavurma makine ve ekipmanlarının çalışma prensiplerinin benimsenmesi
5 Gıda ambalajında kullanılan malzemeden istenilen özellikler, ambalaj çeşitleri ve ambalajlama makineleri
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler
2 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler
3 Hammadde hazırlık ekipmanları
4 Hammadde hazırlık ekipmanları
5 Üretim makineleri
6 Üretim makineleri
7 Isıl işlem makine ve ekipmanları
8 Isıl işlem makine ve ekipmanları
9 Isıl işlem makine ve ekipmanları
10 Isıl işlem makine ve ekipmanları
11 Ambalaj ve ambalajlama makineleri
12 Ambalaj ve ambalajlama makineleri
13 Sistem temizliği
14 sistem Otomasyonu
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 4
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 4
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 4
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 4
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 4
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 4
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 5
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 5
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 5 3 15
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 85    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Gıda Endüstri Makineleri,İlbilge Saldamlı, Engin Saldamlı, 2.baskı, Savaş Kitapevi, Ankara, 2004, 547 sayfa.
Diğer Kaynaklar Gıda Endüstri Makineleri,İlbilge Saldamlı, Engin Saldamlı, 2.baskı, Savaş Kitapevi, Ankara, 2004, 547 sayfa.
Materyal
Dökümanlar Gıda Endüstri Makineleri,İlbilge Saldamlı, Engin Saldamlı, 2.baskı, Savaş Kitapevi, Ankara, 2004, 547 sayfa.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri