Ders Adı Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu GIT-3205
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi EMİNE AŞIK CANBAZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda katkı maddesinin tanımı, kullanım koşuları, farklı fonksiyonlara sahip gıda katkı maddeleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdaların işlenmesi veya depolaması esnasında kullanılan katkı maddelerini, fonksiyonlarını, kullanım koşularını, uygulama alanlarını öğrenmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak, Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek
2 Gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilmek
3 Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilmek
4 Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilmek
5 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilmek
6 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilmek
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
2 Antimikrobiyal katkı maddeleri
3 Antioksidanlar
4 Emülgatörler
5 Stabilizatörler
6 Nem tutucular
7 Tatlandırıcılar
8 Renk maddeleri
9 Tat-koku maddeleri
10 Tat-koku maddeleri
11 Kelatlar
12 Asitler bazlar ve tuzlar
13 Yağla yer değiştiren maddeler
14 Diğerleri (hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları vb.)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 2
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 1
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 1
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 3 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 78    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. www.kimyaevi.org Güncel makaleler.
Diğer Kaynaklar Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. www.kimyaevi.org Güncel makaleler.
Materyal
Dökümanlar Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. www.kimyaevi.org Güncel makaleler.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri