Ders Adı Gıda Muhafaza Yöntemleri
Ders Kodu GIT-3203
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Selçuk Yılmaz
Dersin Yardımcıları Bilişli, A. 2011.Gıdaların Soğutularak ve Dondurularak Muhafazası, Sidas Medya, 166s. Baysal, T. İçier, F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Yayıncılık, Ankara, 434 s.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazasında ısıl işlemler, elektrik akımı, yüksek basınç, ışınlama, mikrodalga vb. yeni uygulamalar.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda meydana gelen bozulmalar, sebepleri, gıdalarda görülen bozulmaları önleyebilmek amacıyla kullanılan muhafaza yöntemleri ve ilkeleri hakkında bilgi vermek.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci gıdaların depolanmasında meydana gelen değişimleri tanımlayabilir.
2 Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda muhafaza yöntemlerini ve prensiplerini bilir.
4 Gıda muhafazasında uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda muhafazasında uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi sahibi olur..
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar
2 Gıda ve mikroorganizmalar
3 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
4 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
5 Gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma
6 Gıdaların soğukta muhafazası
7 Gıdaların dondurularak muhafazası
8 Su aktivitesinin düşürülmesi
9 Kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme
10 Gıdaların ısıl işlemlerle muhafazası
11 Gıda katkı maddeleri ile muhafaza
12 Işınlama yöntemi
13 Gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri
14 Gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 5
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 3
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 4 3 12
Sunum 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 105    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Diğer Kaynaklar Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Materyal
Dökümanlar Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri