Ders Adı Soğuk Tekniği ve Depolama
Ders Kodu GIT-3122
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğretim Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Soğutma ile ilgili temel kavramlar, soğutma sistemleri ve çalışma ilkeleri, soğuk depolar, gıdaların muhafazasında soğuk uygulaması, donma olayı, gıda dondurma sistemleri ve yöntemleri, frizantlar, donmuş gıdaların çözülme yöntemleri, dondurulmuş gıdalarda işlem sırasında ve depolama sırasında kalite değişimleri, çeşitli gıdaların dondurulması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerinin, gıda bozulmaları, gıda zehirlenmeleri ve besinsel kayıpların en aza indirilerek korunmasının öğretilmesi. Soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri ve soğuk hava depolarının planlanması hakkında gerekli bilgilerin kazandırılması.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci soğutma ve dondurma ile ilgili kavramları bilir.
2 Donma olayının gıdaların fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerindeki etkilerini öğrenir.
3 Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini bilir.
4 Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini bilir.
5 Öğrenci soğuk depo tasarlamasını ve soğutma sistemlerinin çalışma prensiplerini bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Soğutma ile İlgili Temel Kavramlar
2 Su-buz İlişkisi ve Suyun Donma Eğrileri
3 Dondurma ve Soğutma İşlemlerinin Özellikleri
4 Soğutma Yöntemleri
5 Gıdaların Soğukta Muhafazası
6 Soğuk Depoların Planlanması
7 Çeşitli Gıdaların Soğukta Muhafazası
8 Çeşitli Gıdaların Soğukta Muhafazası
9 Donma Olayı
10 Gıdaların Dondurma İşlemine Hazırlanması
11 Dondurma Sistemleri
12 Çeşitli Gıdaların Dondurulması
13 Donmuş Ürünlerin Çözünmesi ve Kullanımı
14 Donmuş Ürünlerin Depolanması, Nakliyesi, Depolama Tesislerinin Özellikleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 1
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 4
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 4 2 8
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 80    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Soğutma ile İlgili Temel Kavramlar, Dondurma ve Soğutma İşlemlerinin Özellikleri, Soğutma Yöntemleri, Gıdaların Soğukta Muhafazası, Gıdaların Dondurma İşlemine Hazırlanması, Dondurma Sistemleri, Çeşitli Gıdaların Dondurulması, Donmuş Gıdaların Çözünmesi ve Kullanımı, Donmuş Ürünlerin Depolanması, Nakliyesi Ders Notları
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri