Ders Adı Hijyen veSanitasyon
Ders Kodu GIT-3116
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Selçuk Yılmaz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Hijyen ve sanitasyonun tanımı, kontaminasyon kaynakları, hijyen ve sanitasyon açısından gıda işletmesi kurulması, genel hijyen kuralları, personel hijyeni, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tarladan çatala gıda üretimin tüm aşamalarında mevzuatlara ve hijyen kurallarına uygun üretimin gerçekleştirilmesini, temel hijyen kuralları ile işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon kuralları ve uygulamalarının önemini kavratmayı hedefler.
No Dersin Kazanımları  
1 Hijyen ve sanitasyon temel kavramlarını öğrenir.
2 Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmelere sebep olan mikroorganizmalar ve gelişme koşulları hakkında bilgi sahibi olur.
4 Gıda üretim, işleme ve depolama alanlarındaki hijyen kurallarını bilir.
5 Gıda güvenliğinde personel hijyeninin farkına varır.
6 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
7 Gıda güvenliği sistemlerinin öneminin farkına varır.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Hijyen ve sanitasyon tarihçesi
2 Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon
3 Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon
4 Gıdalarda mikrobiyolojik riskler ve bulaşma kaynakları
5 Gıda kökenli hastalıkların dağılımı ve sınıflandırılması
6 Genel hijyen
7 Personel hijyeni
8 Gıda hijyeni
9 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları
10 Üretim sonrası faaliyetlerde gıda hijyeni
11 Temizlik ve temizlik malzemeleri
12 Temizlik ve temizlik malzemeleri
13 Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
14 Kalite yönetim sistemleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 1
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 2
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 2
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 4
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 2 10 20
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Atamer, M., “Süt Endüstrisinde Sanitasyon”, AÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, 1996 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Doç. Dr. Semra Kayardı. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. 2005 yılı basımı, 212 sayfa kitap. 2. Baskı
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri