Ders Adı Gıdalarda Temel İşlemler
Ders Kodu GIT-3110
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Selçuk YILMAZ
Dersin Yardımcıları Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda prosesleri (temizleme, sınıflandırma, mekanik ayırma, santrifüjleme, filtrasyon, presleme vb.) ile muhafaza yöntemleri (ısıl işlemler, pastörizasyon, sterilizasyon,soğutma, dondurma) hakkında detaylı bilgi ve temel hesaplamalar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda işlemede ve muhafazasında kullanılan temel proseslerin prensip ve özelliklerini öğretmek, ilgili temel hesaplamaları (kütle denklikleri, konsantrasyon hesaplamaları) yapabilecek yetkinlikte öğrenci yetiştirme
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdaların korunma ve işlenme gerekliliği
2 Gıdaların temini, temizleme, ayırma ve boyut küçültme işlemlerini yapabilirler.
3 Gıdalara uygulanan ısıl işlemler ve gereklilikleri Pastörizasyon ve sterilizasyon teknikleri
4 Soğutma ve dondurma işlemlerini ürün bazında uygulama
5 Kurutma ve evaporasyon işlemleri
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda Proseslerinde ve Muhafazasında Bazı Temel Kavramlar ve Ölçü Birimleri
2 Gıda endüstrisinde kullanılan temel işlemler
3 Teknolojik işlemlerin besin kalitesi üzerine etkileri
4 Hammadde temini
5 Hammadde Temizlenmesi
6 Hammadde Ayırma İşlemleri(ayırma,filtrasyon, çöktürme,eleme,santrifüjleme Damıtma, ekstraksiyon)
7 Boyut Küçültme İşlemleri
8 Öğütme işlemi
9 Homojenizasyon
10 Karıştırma işlemleri ve Emülsiyon
11 Isıl İşlemler (pastörizasyon, Sterilizasyon)
12 Soğutma ve Dondurma teknolojisi
13 Kurutma Teknolojisi
14 Evaporasyon
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 2
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 5
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 4
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 6 2 12
Ödevler 2 10 20
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 74    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Diğer Kaynaklar Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Materyal
Dökümanlar Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri