Ders Adı Tahıl Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3109
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Dr. Taner SARIOĞLU
Dersin Yardımcıları Elgün A., Ertugay Z., 2009
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Hububatın morfolojik yapısı. Bileşimi depolanma ve öğütülmesi. Ekmek, makarna, bulgur, bisküvi, kraker, gofret, kek ve kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri. Hububat hammaddeleri ile son ürün arasındaki ilişkiler. Hububat ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan yöntemler. Buğdayda fiziksel ve kimyasal analizler. Un ve irmikte fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal analizler. Unun ekmeklik özelliklerinin tayini. Ekmek, makarna ve bisküvi analizleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tahıllar ve tahıl ürünleri hakkında bilgi sahibi olma
No Dersin Kazanımları  
1 Tahılın beslenmedeki önemi
2 Ticari öneme sahip tahıllar, buğday morfolojisi ve bileşimi
3 Buğdayda kalite değerlendirilmesi ve standardizasyon,
4 Buğdayın öğütülmesi, un eldesi ve unun ambalajlanması ve depolanması
5 Ekmek üretimi, makarna üretimi, bisküvi, kraker ve kek üretimi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Tahıllar: Sınıflandırma, beslenmedeki önemi
2 Tahıllar: Fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, kalite kriterleri ve ölçümü
3 Tahılların bileşenleri; karbonhidratlar ve önemleri
4 Tahılların bileşenleri; lipitler, vitaminler, mineraller ve önemleri
5 Tahılların bileşenleri; proteinler, enzimler ve önemleri
6 Tahılların depolaması
7 Tahılların öğütülmesi
8 Ekmek üretim teknolojisi
9 Ekmek üretim teknolojisi
10 Makarna ve bulgur üretim teknolojisi
11 Bisküvi, kraker, gofret ve kek üretim teknolojileri
12 Kahvaltılık tahıl üretim teknolojileri, tahıllardan elde edilen diğer ürünler
13 Diğer tahıl işleme teknolojileri
14 Tahıl ve tahıl ürünlerinin kalite kontrol yöntemleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 2
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 5
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 4
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 8 5 40
Ödevler 2 5 10
Sunum 2 5 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 2 2 4
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 126    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Diğer Kaynaklar Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Materyal
Dökümanlar Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri