Ders Adı Meyve ve Sebze Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3108
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emine Aşık Canbaz
Dersin Yardımcıları Cemeroğlu, B.,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Meyve ve sebzelerin bileşiminde yer alan karbonhidratlar, azotlu bileşikler, lipitler, mineraller, vitaminler, enzimler, fenolik bileşikler ile meyve suyu, meyve nektarı, sebze suyu, turunçgil suları, salça, reçel ve marmelat, konserve, turşu, sirke gibi meyve-sebze ürünleri üretim aşamaları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve ve sebze muhafazasında kullanılan yöntemler ile meyve ve sebze ürünleri hakkında bilgi vermek. meyve ve sebze işleme teknolojisinde yardımcı olacak gerekli olan temel laboratuvar bilgilerini kazandırmak.
No Dersin Kazanımları  
1 Meyve ve sebzelerin kimyası ve mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Meyve ve sebzelerin başlıca dayandırılma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında ve sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları öğrenme ve gerekli önlemleri alabilme becerisi kazanır.
4 Meyve ve sebzelere uygulanan temel analizler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Meyve ve sebzelerden elde edilen ürünlerin proses aşamaları hakkında bilgi sahibi olunur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi (Karbonhidratlar, Azotlu Bileşikler)
2 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi (Vitaminler, Mineraller, Lipidler)
3 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi (Asitler, Fenolik Bileşikler, Enzimler)
4 Meyve-sebze muhafaza yöntemleri
5 Meyve suyu üretim teknolojisi
6 Meyve nektarı üretim teknolojisi
7 Turunçgil suları üretim teknolojisi
8 Salça üretim teknolojisi
9 Konserve üretim teknolojisi
10 Reçel ve marmelat üretim teknolojisi
11 Turşu üretim teknolojisi
12 Sirke üretim teknolojisi
13 Şalgam suyu üretim teknolojisi
14 Genel Tekrar ve Dersin Değerlendirilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 2
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 2
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 4 40
Ödevler 3 3 9
Sunum 3 3 9
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 2 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 134    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1. Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 2. Güncel makaleler Güncel videolar.
Diğer Kaynaklar Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1. Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 2. Güncel makaleler Güncel videolar.
Materyal
Dökümanlar Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1. Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 2. Güncel makaleler Güncel videolar.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri