Ders Adı Et Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emine Aşık Canbaz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Etin histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri. Et muhafazasında uygulanan teknolojik işlemler, kesim öncesi ve sonrası oluşan reaksiyonlar, etin kalite kriterleri, geleneksel olan ve olmayan et ürünleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Etin beslenmedeki yeri ve önemi, Etin histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri, et kesim yöntemleri, etlerde kesim sonrası oluşan değişiklikler, et koruma yöntemleri, et ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak.
No Dersin Kazanımları  
1 Et teknolojisinin geniş kapsamlı olarak ele alınması ve tanıtılması,Etin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemini kavrama
2 Et kesim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması,Kasaplık hayvanlarda kasın ete dönüşümünü kavrayabilme
3 Etteki biyokimyasal değişiklikler ile et kalitesi arasındaki ilişkinin kurulması
4 Et ürünleri proses aşamaları ve son ürün kalitesi arasındaki ilişkinin kurulması
5 Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri, bu katkı maddelerinin fonksiyonlarının et kalitesi üzerine önemini kavrama
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Etin Tanımı Ve İnsan Beslenmesindeki Yeri.
2 Etin Yapısı, Bileşenleri Ve Bileşenlerin Özellikleri.
3 Kasaplık Hayvanların Kesimi Ve Kesim Metotları
4 Gövde Etlerde Kesimden Sonra Meydana Gelen Değişiklikler
5 Kanatlı eti özellikleri ve üretim aşamaları
6 Et Teknolojisinde Muhafaza Metotları
7 Et ürünlerinin sınıflandırılması
8 Kavurma üretim teknolojisi
9 Sucuk üretim teknolojisi
10 Pastırma üretim teknolojisi
11 Salam ve sosis üretim teknolojisi
12 Döner üretim teknolojisi
13 Jambon üretim teknolojisi
14 Et ürünlerinde kusurlar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 3
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 2
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 16 1 16
Ödevler 6 2 12
Sunum 3 2 6
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 3 2 6
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Güncel makaleler Bilimsel videolar
Diğer Kaynaklar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Güncel makaleler Bilimsel videolar
Materyal
Dökümanlar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Güncel makaleler Bilimsel videolar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri