Ders Adı Süt Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Dr. Taner SARIOĞLU
Dersin Yardımcıları Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sütün bileşenleri;sütün duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri; süt işletmeleri temel ekipmanları, içme sütü teknolojisi, fermente süt ürünleri teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağı teknolojisi, koyulaştırılmış süt ve süt tozu teknolojisi, dondurma teknolojisi, süt endüstrisinde kalite kontrol
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Önemli bir gıda maddesi olan sütün tanıtılması. Süt Üretimi, Süt hayvancılığı, sütün oluşumu ve sağımı. Sütün Nitelikleri. İçme sütü Teknolojisi. Sütün işletmeye kabulü sırasında yapılması gereken analizler. Süte uygulanan ön işlemler.
No Dersin Kazanımları  
1 Süt hayvancılığı ve üretimi
2 Sütün Fiziksel ve kimyasal özellikleri
3 İçme sütü teknolojisi
4 Sütün Kalite kriterlerini öğrenmek
5 Süt Teknolojisinde Temel uygulamalar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Süt Üretimi
2 Süt hayvancılığı
3 sütün oluşumu ve sağımı
4 Sütün tanımı ve bileşimi
5 Sütün bileşimine etki eden faktörler
6 Kaliteli süt eldesi ve muhafazası
7 Pastörizesüt üretim teknolojisi
8 Sterilize süt üretim teknolojisi
9 Sütün işletmeye kabulü sırasında yapılması gereken analizler
10 Sütün işletmeye kabulü sırasında yapılması gereken analizler
11 Süte uygulanan ön işlemler
12 Süte uygulanan ön işlemler
13 Süt kalite ve kontrol uygulamaları
14 Bir süt işletmesinin ziyaret edilmesi ve üretim hattının takip edilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 4
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 3
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 2 6 12
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 14 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 152    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Diğer Kaynaklar Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Materyal
Dökümanlar Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri