Ders Adı Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu GIT-3104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emine AŞIK CANBAZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, indikatör mikroorganizmalar, değişik gıdalarda görülen mikrobiyal bulaşma ve bozulmalar, gıdalarda mikroorganizmaların neden olduğu kimyasal değişmeler, gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda gelişebilecek mikroorganizmalar, kontaminasyon kaynakları, gıda bozulmaları ve gıda bozulmalarının sağlık açısından önemi, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi vermek.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları ve fonksiyonlarını öğrenir.
2 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir.
3 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını bilir.
4 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler ile semptomlarını bilir, gıda kaynaklı risklerin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri öğrenir.
5 Gıda örneğinin temel mikrobiyolojik analizlerini yapabilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda Mikrobiyolojisine Giriş ve Tarihçe
2 Mikroorganizmaların Gelişme Şartları ve Besin İhtiyaçları
3 Gıdalarda Mikrobiyel Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
4 Gıdalarda Mikrobiyel Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
5 Gıdalarda İndikatör ve Patojen Mikroorganizmalar
6 Gıdalarda Bozulmalar ve Meydana Gelen Kimyasal Değişmeler
7 Gıdalarda Bozulmalar ve Meydana Gelen Kimyasal Değişmeler
8 Bitkisel Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
9 Hayvansal Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
10 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
11 Meyve Suları ve Konsantrelerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
12 Yağlar ve Yağlı Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
13 Gıda Fermantasyonu
14 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 5
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 5
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 3 6 18
Sunum 2 5 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 155    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Jay, J.M., Loessner, M.J., Golden, D.A. 2005. Microorganisms in Foods. In Heldman,D.R. (Ed.), Modern Food Microbiology Seventh Edition. (13-86.), Springer, 751p, USA. Tayar, M., Hecer, C. Gıda Mikrobiyolojisi. 2013. Dora Basım evi. Gıda Mikrobiyolojisi, 2019. Editör: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd, Ankara, 648 s. ISBN: 978-605-245-683-5 Güncel Makaleler. Bilimsel videolar.
Diğer Kaynaklar Jay, J.M., Loessner, M.J., Golden, D.A. 2005. Microorganisms in Foods. In Heldman,D.R. (Ed.), Modern Food Microbiology Seventh Edition. (13-86.), Springer, 751p, USA. Tayar, M., Hecer, C. Gıda Mikrobiyolojisi. 2013. Dora Basım evi. Gıda Mikrobiyolojisi, 2019. Editör: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd, Ankara, 648 s. ISBN: 978-605-245-683-5 Güncel Makaleler. Bilimsel videolar.
Materyal
Dökümanlar Jay, J.M., Loessner, M.J., Golden, D.A. 2005. Microorganisms in Foods. In Heldman,D.R. (Ed.), Modern Food Microbiology Seventh Edition. (13-86.), Springer, 751p, USA. Tayar, M., Hecer, C. Gıda Mikrobiyolojisi. 2013. Dora Basım evi. Gıda Mikrobiyolojisi, 2019. Editör: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd, Ankara, 648 s. ISBN: 978-605-245-683-5 Güncel Makaleler. Bilimsel videolar.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri