Ders Adı Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu GIT-3103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emine Aşık Canbaz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mikrobiyolojinin tanımı, canlıların sınıflandırılması, mikroorganizmaların önemi, mikroorganizmaların hücre yapıları; mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, laboratuvar alet ve ekipmanını tanıma, mikroskop kullanımı, preparat hazırlama.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Mikrobiyoloji biliminin gelişimi, temel mikrobiyolojik kavramlar ile mikroorganizmaların temel özellikleri, mikroorganizmaların sınıflandırılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçlerin öğrenilmesi, mikroskobik inceleme yapma, besiyeri hazırlama gibi temel mikrobiyolojik uygulamalarda beceri kazandırmak hedeflenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Temel mikrobiyolojik kavramları öğrenir.
2 Mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mikroorganizmaların üreme ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olur.
4 Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
6 Bakterilerin genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
7 Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
8 Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskobik görünteleme yöntemleri ile temel mikrobiyolojik analizleri öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mikrobiyolojiye Giriş
2 Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi
3 Mikroorganizmaların Hücre Yapıları
4 Mikroorganizmaların Gelişme Koşulları
5 Bakterilerin Özellikleri
6 Fungusların Özellikleri
7 Mayaların Özellikleri
8 Küflerin Özellikleri
9 Mikroskop Özellikleri
10 Virüslerin Özellikleri
11 Arkelerin Özellikleri
12 Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri
13 Bakteri Boyama Yöntemleri
14 Mikrobiyal Ekoloji
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 2
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 2
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 1
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 3 4 12
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 10 2 20
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 132    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Tunail, N. Mikrobiyoloji. 2009. Palme Yayınevi, Ankara. Çakmakçı Mehmet Lütfü, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakır İbrahim, Mikrobiyoloji(2008). Bizim Grup Basımevi. Post, F.J. 1998. A Laboratory Manual For Food Microbiology and Biotechnology,Star Publishing, 248p,USA. Güncel makaleler. Bilimsel videolar.
Diğer Kaynaklar Tunail, N. Mikrobiyoloji. 2009. Palme Yayınevi, Ankara. Çakmakçı Mehmet Lütfü, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakır İbrahim, Mikrobiyoloji(2008). Bizim Grup Basımevi. Post, F.J. 1998. A Laboratory Manual For Food Microbiology and Biotechnology,Star Publishing, 248p,USA. Güncel makaleler. Bilimsel videolar.
Materyal
Dökümanlar Tunail, N. Mikrobiyoloji. 2009. Palme Yayınevi, Ankara. Çakmakçı Mehmet Lütfü, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakır İbrahim, Mikrobiyoloji(2008). Bizim Grup Basımevi. Post, F.J. 1998. A Laboratory Manual For Food Microbiology and Biotechnology,Star Publishing, 248p,USA. Güncel makaleler. Bilimsel videolar.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri