Ders Adı Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3101
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Dr. Taner SARIOĞLU
Dersin Yardımcıları Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., 1994
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Giriş; gıda biliminde genel kavramlar. Gıdaların bileşimi. Hububat teknolojisi. Bitkisel yağ teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi, Meyve Sebze işleme ve değerlendirme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Çay işleme teknolojisi. Şeker teknolojisi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin gıda bilim ve teknolojisinin temel kavramlarını anlamasını sağlamak
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda Maddelerin temel kimyasal yapılarını öğrenme
2 Gıda maddelerinin kimyasal özelliklerinin üretim, beslenme ve sağlık açısından faydalarını öğrenme
3 Gıda maddelerinin kimyasal özelliklerinin üretimden tüketime kadarki süreçte neden olabileceği olumsuz reaksiyonlar ile bu maddelerin ve özelliklerinin sağlayacağı faydaları öğrenme
4 Gıda üretiminde kullanılabilecek hammaddelerin özelliklerini ve mevzuata uygunluğunu tespit edebilme
5 Gıdaların işleme metotlarını, muhafaza yöntemlerini kavrayabilme ve teknolojik gelişmeleri takip edebilme
6 Gıdaların gıda güvenliği ilkelerine uygun bir şekilde üretimi sağlayabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda bilimindeki temel kavramlar
2 Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler), lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller)
3 Gıdaların bileşimi; proteinler (esansiyel amino asitler, peptit bağları), enzimler, vitaminler, mineraller ve onların yapıları ve önemleri
4 Hububat Teknolojisi; buğday kalitesi, ekmek üretimi, makarna üretimi, bisküvi üretimi, bulgur üretimi, kahvaltılık tahıl üretimi
5 Bitkisel Yağ Teknolojisi; ham maddeler (yağlı tohumlar ve meyveler) ve yağ asit kompozisyonları, ekstraksiyon, rafinasyon, zeytinyağı işleme
6 Et Teknolojisi; kas yapısı, etin bozulması, et emülsiyonları, et işleme
7 Et Teknolojisi; çeşitli ürünlerin üretim yöntemleri (sucuk, sosis, pastırma vb.)
8 Süt Teknolojisi; tereyağı, dondurma, kefir gibi çeşitli süt ürünleri
9 Süt Teknolojisi; tereyağı, dondurma, kefir gibi çeşitli süt ürünleri
10 Meyve Sebze Teknolojisi; hammadde depolama koşulları, muhafaza yöntemleri, konserve yapımı
11 Meyve Sebze Teknolojisi; meyve suyu teknolojisi, salça üretimi
12 Fermentasyon teknolojisi; tanımı, önemi, fermente ürünlerin üretim yöntemi (bira, sirke, zeytin)
13 Çay işleme teknolojisi
14 Şeker teknolojisi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 2
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 2
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 3
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 3
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 3
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 12 4 48
Ödevler 3 5 15
Sunum 2 4 8
Proje 1 5 5
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 9 9
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 9 9
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 150    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Diğer Kaynaklar Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Materyal
Dökümanlar Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri