Ders Adı Beslenme İlkeleri
Ders Kodu EHB-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Veli ÖZKURT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Beslenme ve Kültür İlişkisi, Karbonhidratlar ve Metabolizması, Yağlar ve Metabolizması, Proteinler ve Metabolizması, Vitaminler ve Mineraller, Nükleik asitler, Enzimler, Enerji Metabolizması ve Hormonlar, Besin Grupları, Beslenme Yetersizliğine Bağlı Gelişen Sağlık Sorunları, Gebelik ve Beslenme, Yaşlılık ve Beslenme, Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme, Böbrek Hastalıkları ve Beslenme, Kanser ve Beslenme, Diyabet ve Beslenme, Osteoporoz ve Beslenme, İshal-Kabızlık ve Beslenme
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Sağlıklı bir birey olabilmek için sağlıklı beslenme ilkelerini kazandırmak, gebe/hasta/çocuk/yetişkin/yaşlı gibi özel gruplar için gerekli beslenme biçimlerini kazandırmak ve bunları uygulayarak bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması yönünde temel bilgileri kazandırmak
No Dersin Kazanımları  
1 1) Beslenme-sağlık etkileşimini ve beslenme-kültür ilişkisini bilir
2 2) Besin ögelerini ve metabolizmasını bilir
3 3) Besin hazırlama aşamasında yapılan işlemlerin besin kalitesine etkilerini bilir
4 4) Özel durumlarda (Gebelik, yaşlılık vb) hastalıklarda beslenme kurallarını bilir
5 5) Enteral beslenme türlerini ve uygulamasını bilir
6 6) Toplu beslenme yapılan kurumlarda beslenme yöntemlerini bilir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar
2 Beslenme ve Kültür İlişkisi
3 Besin Öğeleri: Karbonhidratlar ve Metabolizması
4 Besin Öğeleri: Yağlar ve Metabolizması
5 Besin Öğeleri: Proteinler ve Metabolizması
6 Besin Öğeleri: Vitaminler ve Mineraller
7 Nükleik asitler, Enzimler, Enerji Metabolizması ve Hormonlar
8 Besin Grupları
9 Beslenme Yetersizliğine Bağlı Gelişen Sağlık Sorunları
10 Gebelik ve Beslenme, Yaşlılık ve Beslenme
11 Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme, Böbrek Hastalıkları ve Beslenme
12 Kanser ve Beslenme, Diyabet ve Beslenme
13 Osteoporoz ve Beslenme, İshal-Kabızlık ve Beslenme
14 Entreral Beslenme, Evde ve Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Evde Hasta Bakımı alanında edindiği bilgilerle gerekli verileri kullanarak sorunları saptar, çözüme yönelik planlama yapar ve uygular. 3
2 Çocuk, gebe, hasta, engelli ve yaşlı gibi özel gruplara ilişkin bakım ve bakıma katkı sağlayacak işlevleri yerine getirir. 3
3 Hasta bireyin temel özelliklerini ve gereksinimlerini bilir ve bu doğrultuda bireyin ihtiyaçlarını karşılama becerisi kazanır. 3
4 Hizmet vereceği kişilerin fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik durumunu keşfedebilir, koruyucu ve iyileştirici tedbirlerin alınmasını sağlar ya da gerekli rehberliği yapar. 3
5 Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için gereklilikleri bilir ve ilgili düzenlemeleri yapar. 3
6 Bakımın kalitesini ve sonuçlarını diğer sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirebilir. 2
7 Alana ilişkin sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen görevi yürütür. 3
8 Mesleğinin gerektirdiği acil uygulamaları ve alınması gereken tedbirleri çalışma ortamında uygular. 2
9 Evde Hasta Bakımı uygulamalarında ekip hizmeti yaklaşımının önemini bilir ve ekiple uyumlu şekilde hizmet verir. 3
10 Etik değer ve ilkeler çerçevesinde bakım hizmeti sunar. 3
11 Evde Hasta Bakımı alanında edinmiş olduğu bilgi ve becerilerini, doğru iletişim tekniklerini kullanarak kişiler ve kurumlar arasında etkili şekilde kullanarak görevini yapar. 2
12 Sağlık ve hastalığa ilişkin temel kavramların toplumsal algılanışlarını, gelişimini ve günümüzdeki konumu bilir ve bakım hizmetlerini bu doğrultuda gerçekleştirir. 3
13 İnsan hakları, yaşlı hakları, hasta hakları, engelli hakları, sosyal adalet konularında yeterli bilince sahip olur. 2
14 Alanıyla ilgili mesleki yasal mevzuatları bilir. 2
15 Yaşam boyu öğrenme bilincini edinir ve bu doğrultuda alanına ilişkin güncel bilgileri ve gelişmeleri takip eder. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 90    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından haftalık olarak öğrencilerle paylaşılmaktadır. Tayar, M. Ve Korkmaz, N. H. Ve Özkeleş, H. E. (2015). Beslenme İlkeleri. Bursa: Dora Yayınları. Baysal, A. (2020). Beslenme. (20. baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık.
Diğer Kaynaklar Dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından haftalık olarak öğrencilerle paylaşılmaktadır. Tayar, M. Ve Korkmaz, N. H. Ve Özkeleş, H. E. (2015). Beslenme İlkeleri. Bursa: Dora Yayınları. Baysal, A. (2020). Beslenme. (20. baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık.
Materyal
Dökümanlar Dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından haftalık olarak öğrencilerle paylaşılmaktadır. Tayar, M. Ve Korkmaz, N. H. Ve Özkeleş, H. E. (2015). Beslenme İlkeleri. Bursa: Dora Yayınları. Baysal, A. (2020). Beslenme. (20. baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri