Ders Adı Beslenme
Ders Kodu EBR-3117
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Ziya Yıldız
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri. Besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan kayıplar, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri uygun şekilde laboratuvarda ortamında uygulanması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Besinlerdeki besin öğelerinin yapıları, fonksiyonları, sınıflandırılması, kaynakları, önerilen günlük alım değerleri, yetersiz ve aşırı alımları. Besin çeşitleri, besin değerleri, işlenme ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkelerine uygun olarak düzenlenmesi.
No Dersin Kazanımları  
1 Engelli bireyin beslenme listesini takip edebilme ve düzenleme yapabilme
2 Beslenme listesini hazırlayabilme
3 Besin zehirlenmelerinde çözüm üretebilme
4 Beslenme ilaç etkilenimine hakim olma
5 Engelliler ait beslenme önerileri oluşturabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Beslenme, Besinler ve Sağlık
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
2 Karbonhidratlar
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
3 Karbonhidratlar
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
4 Lipitler...
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
5 Lipitlerin Kullanılması
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
6 Proteinler...
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
7 Proteinler
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
8 Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
9 Besin grupları
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
10 Engelli Birey beslenme programı
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
11 Engelli Birey beslenme programı
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
12 Engelli Birey beslenme programı
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
13 Türkiye’de Engelli Bireylerin Beslenme Örnekleri
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
14 Türkiye’de Engelli Bireylerin Beslenme Örnekleri
  Ön Hazırlık: Derste bilgilendirilecektir.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 4
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 1
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 2
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 1
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 2
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 2
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 1
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 2
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 1
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 1
11 Farklı engel tiplerini tanır, gelişim özelliklerini ve engele özgü eğitim ilkelerini sıralar. 1
12 Engelli bireylere gerekli bakım ve yaşam koşullarını iyileştirme hizmetleri veren sağlık profesyonelinin önerdiği uygulamaları uzman gözetiminde yapar. 1
13 Engelli bireylere yönelik hukuki uygulamaları ve destek sistemlerini (özel eğitim merkezleri, rehberlik merkezleri vb.) açıklar. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 0
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 60
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 4 3 12
Ödevler 1 1 1
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 3 3
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 47    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu öğrenci Bilgi sistemine yüklenen slaytlar...........
Diğer Kaynaklar öğrenci Bilgi sistemine yüklenen slaytlar...........
Materyal
Dökümanlar öğrenci Bilgi sistemine yüklenen slaytlar...........
Ödevler .........
Sınavlar Vize ve final
Materyal Diğer ........
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri