Ders Adı Yöresel ve Fonksiyonel Gıdalar
Ders Kodu GDA-801
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Öğrencilerimizin kendi yörelerindeki kültürlerine has gıdalar hakkında çalışmalar yapmaları. Türkiye yöresel ürünlerinin/yemeklerin tanıtılması, yöresel geleneklerin aktarılması. Fonksiyonel gıdalarlar hakkında öğrencilerin bilinçlendirilmesi: özellikleri, yapılış yöntemleri, fonksiyonellik kazandıran gıda bileşenlerinin incelenmesi
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerimizin kendi yörelerindeki kültürlerine has gıdaları diğer öğrencilerimize sunum, seminer ve videolar kullanarak kültür paylaşımına katkıda bulunmak. Öğrencilerin fonksiyonel gıdalarlar hakkında bilinçlendirilmesi Öğrencilerimizin fonksiyonel gıda örneklerini araştırıp diğer öğrencilerimize sunum, seminer ve videolar kullanarak aktif öğrenme sürecine dahil olmalarını sağlamak.
No Dersin Kazanımları  
1 1-Türkiye yöresel ürünlerinin/yemeklerin tanıtılması, yöresel geleneklerin aktarılması.
2 2- Öğrencilerin kendi kültürlerini tanımalarını ve kültür alışverinde bulunmalarını sağlamak
3 Fonksiyonel gıda nedir, gıdalara fonksiyonellik kazandıran etmenler hakkında öğrencilerin bilinçlendirilmesi
4 3- Fonksiyonel gıdalar ve potansiyel sağlığa olumlu etkileri hakkında hakkında öğrencilerin bilinçlendirilmesi
5 Yöresel ve fonksiyonel gıda örneklerinin detaylı incelenmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Türkiye'nin bölgelere göre kültürel farklılıkları
2 Önemli kültür varlıklarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım videoları
3 Kültür farklılıklarının yöresel yemek kültürüne katkısı
4 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
5 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
6 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
7 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
8 Fonksiyonel gıda kavramı: Fonksiyonel gıda ne demek, hangi gıdalar fonksiyonel?
9 Gıdalara fonksiyonellik kazandıran özellikler ve fonksiyonel gıda olusturma yöntemleri
10 Fonksiyonel gidalara fonsiyonellik kazandiran unsurlar ve fonksiyonel gida örneklerinin irdelenmesi
11 Fonksiyonel gıda örneklemesi öğrenci sunumları
12 Fonksiyonel gıda örneklemesi öğrenci sunumları
13 Fonksiyonel gıda örneklemesi öğrenci sunumları
14 Fonksiyonel gıda örneklemesi öğrenci sunumları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 1
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 1
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 1
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 1
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 1
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 1
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 1
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 1
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 1
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 1
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 1
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 1
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 1
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Devam 14 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 2 30
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 30
Finalin Başarıya Oranı 70
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 11 2 22
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 3 7 21
Ödevler 2 7 14
Sunum 2 2 4
Proje 2 5 10
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 10 20
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 93    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders Notu 1- Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri https://www.ktb.gov.tr/TR-96271/tanitim-brosurleri.html Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri yöresel ürünler tanıtım videoları Ders Notu 2- Yöresel ve fonksiyonel gıda örnekleri ve fonksiyonel gıda bileşenleriyle ilgili kaynaklar Alaşalvar, C., & Pelvan, E. (2009). Günümüzün ve geleceğin gıdaları fonksiyonel gıdalar. Bilim ve Teknik, 8, 26-29. Ankaralıgil, P., & Güneşer, B. (2021). Fonksiyonel Gıda Bileşenlerinin Tespit Edilmesinde Enstrümental Analiz Tekniklerinin Önemi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (28), 251-258. Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(1), 61-84. Çirişoğlu, E., & Olum, E. (2019). Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdaların gastronomi turizmi açısından önemi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4), 1659-1680. Erbaş, M. (2006). Yeni bir gıda grubu olarak fonksiyonel gıdalar. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu/ Türkiye, 9, 24-26. https://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409344982aed.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934498.pdf Karaduman, Y. (2011). Fonksiyonel Gıdalar. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, 27-30 Nisan,Eskişehir, Türkiye. Meral, R., Doğan, İ. S., & Kanberoğlu, G. S. (2012). Fonksiyonel gıda bileşeni olarak antioksidanlar. Journal of the Institute of Science and Technology, 2(2), 45-50. Seçim, Y. (2018). Türk mutfağında kullanılan bazı fonksiyonel gıdalar ve özellikleri. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 1-9. Sevilmiş, G., 2013. Yükselen Trend: Fonksiyonel Gıdalar, İTO Ar-Ge Bülten. Şimşek, A. G. N., Taştan, H., & Dönmez, B. (2017). Fonksiyonel Gıdaların Yararlı Bulunması ve Kullanım Sıklığı İlişkisi, 1. Uluslararası Turizmin Geleceği Kongresi: İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi (Futourism 2017), 28, 30.
Diğer Kaynaklar Ders Notu 1- Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri https://www.ktb.gov.tr/TR-96271/tanitim-brosurleri.html Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri yöresel ürünler tanıtım videoları Ders Notu 2- Yöresel ve fonksiyonel gıda örnekleri ve fonksiyonel gıda bileşenleriyle ilgili kaynaklar Alaşalvar, C., & Pelvan, E. (2009). Günümüzün ve geleceğin gıdaları fonksiyonel gıdalar. Bilim ve Teknik, 8, 26-29. Ankaralıgil, P., & Güneşer, B. (2021). Fonksiyonel Gıda Bileşenlerinin Tespit Edilmesinde Enstrümental Analiz Tekniklerinin Önemi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (28), 251-258. Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(1), 61-84. Çirişoğlu, E., & Olum, E. (2019). Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdaların gastronomi turizmi açısından önemi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4), 1659-1680. Erbaş, M. (2006). Yeni bir gıda grubu olarak fonksiyonel gıdalar. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu/ Türkiye, 9, 24-26. https://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409344982aed.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934498.pdf Karaduman, Y. (2011). Fonksiyonel Gıdalar. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, 27-30 Nisan,Eskişehir, Türkiye. Meral, R., Doğan, İ. S., & Kanberoğlu, G. S. (2012). Fonksiyonel gıda bileşeni olarak antioksidanlar. Journal of the Institute of Science and Technology, 2(2), 45-50. Seçim, Y. (2018). Türk mutfağında kullanılan bazı fonksiyonel gıdalar ve özellikleri. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 1-9. Sevilmiş, G., 2013. Yükselen Trend: Fonksiyonel Gıdalar, İTO Ar-Ge Bülten. Şimşek, A. G. N., Taştan, H., & Dönmez, B. (2017). Fonksiyonel Gıdaların Yararlı Bulunması ve Kullanım Sıklığı İlişkisi, 1. Uluslararası Turizmin Geleceği Kongresi: İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi (Futourism 2017), 28, 30.
Materyal
Dökümanlar Ders Notu 1- Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri https://www.ktb.gov.tr/TR-96271/tanitim-brosurleri.html Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım broşürleri yöresel ürünler tanıtım videoları Ders Notu 2- Yöresel ve fonksiyonel gıda örnekleri ve fonksiyonel gıda bileşenleriyle ilgili kaynaklar Alaşalvar, C., & Pelvan, E. (2009). Günümüzün ve geleceğin gıdaları fonksiyonel gıdalar. Bilim ve Teknik, 8, 26-29. Ankaralıgil, P., & Güneşer, B. (2021). Fonksiyonel Gıda Bileşenlerinin Tespit Edilmesinde Enstrümental Analiz Tekniklerinin Önemi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (28), 251-258. Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(1), 61-84. Çirişoğlu, E., & Olum, E. (2019). Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdaların gastronomi turizmi açısından önemi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4), 1659-1680. Erbaş, M. (2006). Yeni bir gıda grubu olarak fonksiyonel gıdalar. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu/ Türkiye, 9, 24-26. https://www.gidadernegi.org/TR/Genel/2409344982aed.pdf?DIL=1&BELGEANAH=5270&DOSYAISIM=240934498.pdf Karaduman, Y. (2011). Fonksiyonel Gıdalar. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, 27-30 Nisan,Eskişehir, Türkiye. Meral, R., Doğan, İ. S., & Kanberoğlu, G. S. (2012). Fonksiyonel gıda bileşeni olarak antioksidanlar. Journal of the Institute of Science and Technology, 2(2), 45-50. Seçim, Y. (2018). Türk mutfağında kullanılan bazı fonksiyonel gıdalar ve özellikleri. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 1-9. Sevilmiş, G., 2013. Yükselen Trend: Fonksiyonel Gıdalar, İTO Ar-Ge Bülten. Şimşek, A. G. N., Taştan, H., & Dönmez, B. (2017). Fonksiyonel Gıdaların Yararlı Bulunması ve Kullanım Sıklığı İlişkisi, 1. Uluslararası Turizmin Geleceği Kongresi: İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi (Futourism 2017), 28, 30.
Ödevler Türkiye'nin bölgelere göre yöresel ürünler/yemekleri ve fonksiyonel gıda örnekleri ile ilgili haftalık öğrenci sunumları
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri